22/5/2024
Το λίπος στα χέρια μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία στη Στοκχόλμη.
Η Μαρία Ελένη Χονδρογιάννη, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τη σχέση της σύστασης του σώματος και της ποιότητας των οστών, όπως αυτή μετρήθηκε μέσω του λογισμικού TBS, το οποίο αποτυπώνει πληροφορίες που σχετίζονται με την μικροαρχιτεκτονική του σπογγώδους οστού.
Ένα χαμηλό TBS score σχετίζεται με αύξηση των οστεοπορωτικών καταγμάτων ανεξάρτητα τόσο από κλινικούς παράγοντες κινδύνου, όσο και από επιπλέον χρόνο ή επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία.
Η ανάλυση αφορούσε 83 συμμετέχοντες μέσης ηλικίας 62,4 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνολική λιπώδης μάζα συσχετίστηκε αρνητικά με το TBS, ενώ η συνολική άλιπη μάζα συσχετίστηκε θετικά με το TBS. Η μάζα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού συσχετίστηκε αρνητικά με το TBS, ενώ η μάζα λίπους του δεξιού και του αριστερού βραχίονα, η κάθε μία ή σε συνδυασμό, συσχετίστηκε αρνητικά με το TBS ακόμη και όταν έγινε προσαρμογή για την ηλικία και το βάρος. Η άλιπη μάζα του δεξιού και του αριστερού βραχίονα, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, συσχετίστηκε θετικά με το TBS score.
«Παρόλο που τα αποτελέσματά μας παραμένουν ισχυρά μετά τον έλεγχο για την ηλικία και το βάρος, θα αυξήσουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων και θα διευρύνουμε το ηλικιακό εύρος συμπεριλαμβάνοντας νεότερους ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών, καθώς και περισσότερους άνδρες» ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Εύα Κάσση, επίσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την απώλεια της μάζας λίπους στα χέρια ως δείκτη, θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την πιο αποτελεσματική ρουτίνα σωματικής άσκησης που δεν στοχεύει μόνο στο σπλαχνικό λίπος, αλλά εστιάζει και στο άνω μέρος του σώματος, έτσι ώστε αυτοί οι ενήλικες υψηλότερου κινδύνου να χάσουν το λίπος στα χέρια και να επιτύχουν ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα των οστών των σπονδύλων».
Πηγή: healthday.com
Πηγή: https://www.onmed.gr