ΚεντρικήΥγεία

Εσείς πόσο συχνά κάνετε ντους; – Τι συνιστούν οι ειδικοί

25/5/2024

Ορισμένοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν τη μέρα τους δίχως να επισκεφτούν την μπανιέρα τους, άλλοι πάλι είναι εντάξει με το μία φορά την ημέρα, συνήθως το βράδυ προτού πέσουν στο κρεβάτι.

Κοινώς οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας, ή μάλλον όχι. Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι διασημότητες όσο και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν μιλούν για το πόσο συχνά κάνουν μπάνιο και πώς ακριβώς το κάνουν.

Άραγε λοιπόν, υπάρχουν συστάσεις σχετικά με το πόσες φορές πρέπει να πλενόμαστε; Οι ειδικοί μίλησαν.

Πόσο συχνά;

Δεν υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρέπει να κάνετε μπάνιο ή ντους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι κυρίως θέμα προσωπικής προτίμησης, λέει η Dr. Angela Lamb, διευθύντρια του Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice.

«Θα πρέπει να κάνετε ντους, μπάνιο κάθε δύο με τρεις ημέρες»

Η Dr. Mary Stevenson, δερματολογική χειρουργός και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο NYU Langone Health, μοιράζεται παρόμοιες σκέψεις, προσθέτοντας ότι το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το δέρμα σας, η ηλικία σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Σε γενικές γραμμές, λέει ότι «θα πρέπει να κάνετε ντους, μπάνιο κάθε δύο με τρεις ημέρες».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από το ότι δεν κάνετε αρκετά ντους; Η βρώμα. Μερικοί άνθρωποι δεν παράγουν τόση οσμή σώματος όσο άλλοι, λέει η Lamb, οπότε από κοινωνική άποψη, μπορεί να μπορούν να μείνουν χωρίς ντους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και άλλοι μπορεί απλώς να μην αισθάνονται την ανάγκη να πλυθούν με την πρώτη μυρωδιά βρώμας.

«Το πόσο πολύ κάνουμε μπάνιο στη σύγχρονη κοινωνία είναι πραγματικά πολιτισμικό», προσθέτει.

Επιπλέον, η Stevenson λέει ότι το παχύ στρώμα ελαίου στο δέρμα σας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει θυλακίτιδα, μια μόλυνση των θυλάκων της τρίχας σας.

Κάνει να πλενόμαστε πολύ;

Φυσικά και οι υπερβολές δεν οδηγούν σε κάτι καλό. Έτσι το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και μπορεί να διαταράξει τον δερματικό φραγμό.

«Μπορείτε στην πραγματικότητα να γίνετε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις αν πλένεστε υπερβολικά, επειδή το δέρμα προστατεύεται με κάποια πολύ ωραία φυσικά βακτήρια και πράγματα που το προστατεύουν και θέλετε να τα διατηρήσετε», λέει η Lamb. Έτσι, συνήθως το ντους πολλές φορές την ημέρα δεν είναι καλή ιδέα, εξηγεί η ίδια.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το δημοφιλές παυσίπονο που μπορεί να απειλήσει το ήπαρ – Επικίνδυνη η υπερδοσολογία

xristiana

Απώλεια ακοής και άλλα παράδοξα σημάδια υψηλής χοληστερίνης

xristiana

Ημερίδα Για Το Θέμα Της Εξαφάνισης Ανηλίκων

xristiana