ΚεντρικήΥγεία

Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η σοβαρή διατροφική διαταραχή

31/5/2024

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι σε πολλούς ανθρώπους η διαταραχή διαρκεί χρόνια αντί για μήνες και οι υποτροπές είναι συχνές.

Οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή αδυνατούν να ελέγξουν το φαγητό και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητας -συνήθως ανθυγιεινών- τροφών στη διάρκεια ενός γεύματος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 137 ενήλικες από 19 έως 74 ετών που είχαν διαγνωστεί με τη διαταραχή επί πέντε χρόνια. Ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 36 (το όριο για την παχυσαρκία είναι 30).

Οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα θεραπείας και οι ερευνητές είχαν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασής τους.

Διαπίστωσαν ότι στα 2,5 χρόνια παρακολούθησης, το 61% των ατόμων εξακολουθούσαν να πληρούν όλα τα κριτήρια της διαταραχής, ενώ το 23% συνέχιζαν να παρουσιάζουν «κλινικά σημαντικά συμπτώματα», παρ’ όλο που δεν πληρούσαν πλέον όλα τα κριτήρια της διάγνωσης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Στα πέντε χρόνια, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να πληρούν τα κριτήρια της διαταραχής, αν και ορισμένοι είχαν παρουσιάσει βελτίωση.

Ακόμη και από αυτούς που βρίσκονταν σε ύφεση 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, ένα 35% συνέχιζε να πληροί όλα τα κριτήρια της διαταραχής στην πενταετία.

Οι περισσότεροι, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, είχαν ακόμα επεισόδια υπερφαγίας, αν και πολλοί είχαν βελτιωθεί, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας πολύ συχνά δεν αναγνωρίζεται ή δεν γίνεται κατανοητή η σοβαρότητά της. Είναι τρεις φορές πιο συχνή από τη νευρική ανορεξία και τη βουλιμία, χωρίς να παρουσιάζει τα εμφανή χαρακτηριστικά σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής.

«Το καλό είναι ότι η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας βελτιώνεται με τον καιρό, αλλά για πολλούς ανθρώπους διαρκεί χρόνια», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Kristin Javaras, ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας Γυναικών στο Νοσοκομείο McLean στη Βοστώνη. Η ίδια θεωρεί ότι δεν πρόκειται για παροδική διαταραχή, αλλά ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την ομάδα της Javaras, οι προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν τη διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας ήταν είτε αναδρομικές, που σημαίνει ότι συχνά βασίζονταν στο τι θυμόταν κάθε συμμετέχων, είτε πολύ μικρές (με λιγότερους από 50 συμμετέχοντες) ή δεν περιλάμβαναν άτομα που έπασχαν από σοβαρή παχυσαρκία.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ. Γορτυνίας: 10ο Τουρνουά Μαχητικών Τεχνών Δημητσάνας

xristiana

Ημερίδα Για Τον Αυτισμό Με Φιλανθρωπικό Σκοπό

xristiana

Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης Κι Ενδυνάμωσης Γονέων

xristiana