ΚεντρικήΥγεία

Γιατί η φλούδα πορτοκαλιού βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία

29/5/2024

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες των περισσότερων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν τρέφονται με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της πέψης, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ). Τα επίπεδα TMAO μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές της Cleveland Clinic.

Η Yu Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια της επιστήμης της διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και οι συνεργάτες, διερεύνησαν τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων φλούδας πορτοκαλιού -πλούσιων σε ευεργετικά φυτοχημικά- στη μείωση της παραγωγής TMAO και τριμεθυλαμίνης (TMA). Οι επιστήμονες δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων: ένα πολικό κλάσμα και ένα μη πολικό κλάσμα.
Για να πάρουν τα πολικά κλάσματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολικούς και μη πολικούς διαλύτες για να πάρουν το εκχύλισμα της φλούδας πορτοκαλιού, δήλωσε η Wang.«Αν φανταστείτε το ντρέσινγκ της σαλάτας σας, οτιδήποτε βρίσκεται στο μέρος του νερού ή του ξιδιού είναι το πολικό κλάσμα, ενώ οτιδήποτε βρίσκεται στο λάδι είναι το μη πολικό κλάσμα. Οι διαλύτες που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ακριβώς όπως το νερό και το λάδι, αλλά διαθέτουν παρόμοια πολικότητα».Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα του μη πολικού κλάσματος της φλούδας πορτοκαλιού ανέστειλε αποτελεσματικά την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ένωση που ονομάζεται φερουλοϋλπουτρεσκίνη (feruloylputrescine) στο εκχύλισμα του πολικού κλάσματος φλοιού πορτοκαλιού, η οποία επίσης αναστέλλει σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή TMA.«Πρόκειται για ένα νέο εύρημα που αναδεικνύει το προηγουμένως μη αναγνωρισμένο δυναμικό της φερουλοϋλπουτρεσκίνης στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Wang.
Το εύρημα για τις φλούδες πορτοκαλιού είναι σημαντικό επειδή κάθε χρόνο παράγονται 5 εκατομμύρια τόνοι φλούδων πορτοκαλιού κατά την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού σε εθνικό επίπεδο. Σχεδόν το 95% των πορτοκαλιών της Φλόριντα χρησιμοποιούνται για χυμό. Περίπου οι μισές από τις φλούδες πηγαίνουν στη διατροφή των βοοειδών. Οι υπόλοιπες πηγαίνουν στα σκουπίδια. Όμως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θεωρεί τα φυσικά εκχυλίσματα φλοιών πορτοκαλιού ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση. Έτσι, η Γουάνγκ ελπίζει στην πιο αποτελεσματική χρήση τους.«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού, που συχνά απορρίπτονται ως απόβλητα στη βιομηχανία εσπεριδοειδών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε πολύτιμα συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως συμπληρώματα διατροφής ή συστατικά τροφίμων», δήλωσε η Wang.«Η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων εμπλουτισμένων με αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις, παρέχοντας νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την υγεία της καρδιάς».Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ασφαλή τα εμβόλια Covid-19 για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

xristiana

Πάρκο Ελληνικού: Το 80% που ήταν άσφαλτος μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου για 1000 χρόνια

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Σκορπιέ, καιρός για δράση, δεν σου ταιριάζει η απραξία»

xristiana