ΚεντρικήΥγεία

Βαριατρική: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

17/5/2024

Στις παχύσαρκες γυναίκες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ο Felipe M. Kristensson, από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν αν η βαριατρική χειρουργική συνδέεται με την επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και αν το όφελος τροποποιείται από το αρχικό επίπεδο ινσουλίνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη σουηδική μελέτη “Swedish Obese Subjects”, στην οποία συμμετείχαν 2.867 γυναίκες ηλικίας 37 έως 60 ετών με δείκτη μάζας σώματος 38 ή μεγαλύτερο.

Συνολικά 1.420 γυναίκες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ 1.447 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και έλαβαν συνήθη φροντίδα για την αντιμετώπση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν 154 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης: 66 στην ομάδα χειρουργικής επέμβασης και και 88 στην ομάδα συνήθους φροντίδας.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού μειώθηκε στην ομάδα της βαριατρικής χειρουργικής (αναλογία κινδύνου, 0,68, προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 0,72).

Μεγαλύτερο όφελος της βαριατρικής στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε στις γυναίκες με βασικά επίπεδα ινσουλίνης πάνω από τη διάμεση τιμή σε σύγκριση με εκείνες που βρίσκονταν κάτω από τη διάμεση τιμή.

«Το όφελος από τη χειρουργική θεραπεία παρατηρήθηκε κυρίως σε γυναίκες με υπερινσουλιναιμία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ινσουλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός παράγοντας του αποτελέσματος της θεραπείας», γράφουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Surgery.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά ανάμεσα στα χωριά Ορνέ και Κρύα Βρύση στον Άγιο Βασίλειο

xristiana

“Υμηττός 2023”: Ο 23ος Δρόμος Βουνού Έρχεται

xristiana

Πρόσκληση για συμμετοχή στην υβριδική εκδήλωση δικτύωσης με θέμα «Κάνοντας τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία»

xristiana