ΚεντρικήΥγεία

Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι-Πώς θα προφυλαχθείτε από τα ατυχήματα

4/5/2024

Οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αποτελούν μία άτυπη «παράδοση», προκαλώντας σοβαρά ατυχήματα.

Μια πρακτική που στοιχίζει κάθε χρόνο σε ανθρώπινες ζωές είναι η καύση κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο. Ιδιαίτερα στα χέρια ανηλίκων οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι άκρως επικίνδυνα.

Η Ελληνική Αστυνομία και το «Χαμόγελο του Παιδιού» απευθύνουν έκκληση στου πολίτες να απέχουν από αυτή την επικίνδυνη συνήθεια και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζοντας ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι.

Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  •  Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  •  Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  •  Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  •  Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  •  Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Το Χαμόγελο του Παιδιού εφιστά την προσοχή για τα ατυχήματα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει τη σημασία της πρόληψης σε θέματα που αφορούν τη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων από ανηλίκους κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι άκρως επικίνδυνα και απρόβλεπτα υλικά, που, λόγω λανθασμένης χρήσης από ανήλικους, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα, απειλώντας τόσο τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, όσο και των γύρω τους, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Με αφορμή τα πολυάριθμα περιστατικά τραυματισμών που καταγράφονται και τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται, αντιπροσωπεύοντας περιστατικά παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω κακής χρήσης εύφλεκτων υλικών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπενθυμίζει σε γονείς, κηδεμόνες, καθώς και εκπαιδευτικούς, τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά.

Το φαινόμενο αυτό, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, βρίσκεται σε έξαρση, αποτελώντας μία άτυπη «παράδοση». Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες, έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

«Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς, ως φροντιστές και εκπαιδευτικοί, να ενημερώνουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.

Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη που η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή».

Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, αλλά και η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα. Και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

xristiana

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης στην Άνω Ηλιούπολη

xristiana

Διπλοσάγονο: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το αντιαισθητικό προγούλι

xristiana