ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος στόματος: Τι να ζητήσετε από τον οδοντίατρο

29/5/2024

Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ελέγχουν τακτικά το στόμα και τα δόντια σας για τερηδόνα και προβλήματα στα ούλα. Αλλά ο οδοντίατρός σας είναι επίσης η πρώτη σας γραμμή άμυνας ενάντια σε κάτι πιο σοβαρό: τον καρκίνο του στόματος.Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει καρκίνους των χειλιών, της γλώσσας, του μάγουλου, του εδάφους του στόματος, της σκληρής και μαλακής υπερώας (μπροστινό και πίσω μέρος του ουρανίσκου) και του λαιμού. Οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος, καθιστώντας τον 6ο στους πιο συχνούς καρκίνους μεταξύ των ανδρών.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να γίνει απειλητικός για τη ζωή εάν δεν ανακαλυφθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό πολλοί οδοντίατροι χρησιμοποιούν αυτές τις συνηθισμένες επισκέψεις για να ελέγξουν για σημάδια καρκίνου.
“Η αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακών ιστών, είναι μέρος της εξέτασής μου όταν οι ασθενείς βρίσκονται στο ιατρείο για έλεγχο”, λέει ο διευθυντής του τμήματος Οδοντιατρικής της Cleveland Clinic, δρ. Todd Coy.Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του στόματοςΟ προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του στόματος είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε οδοντιατρικού ελέγχου, λέει ο δρ. Coy.Αρχικά, ο οδοντίατρος θα καταγράψει στο ιατρικό σας ιστορικό τυχόν αλλαγές που έχουν συμβεί από την τελευταία σας επίσκεψη. Θα σημειώσει εάν έχετε διαγνωστεί με νέες καταστάσεις ή ασθένειες ή εάν παίρνετε νέα φάρμακα.
Το ιατρικό ιστορικό πιθανότατα θα περιλαμβάνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος, οι οποίοι περιλαμβάνουν το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος.Κατά τη διάρκεια του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου, ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει περιοχές που βρίσκονται τόσο μέσα όσο και έξω από το στόμα σας.“Μια προληπτική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εξωστοματική εξέταση της κεφαλής και του λαιμού, καθώς και μια ενδοστοματική εξέταση των χειλιών, της γλώσσας, του ουρανίσκου, του εδάφους του στόματος και των ιστών των ούλων”, λέει ο δρ Coy.Ο οδοντίατρος αναζητά τυχόν εξογκώματα, πληγές ή ακανόνιστες αλλαγές στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου κάποιου αποχρωματισμού.Καρκίνος στόματος: ΣυμπτώματαΟ καρκίνος του στόματος εμφανίζεται συχνά ως ανάπτυξη ή πληγή που δεν υποχωρεί. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε επίμονες πληγές στο πρόσωπο, τον λαιμό ή το στόμα, οι οποίες αιμορραγούν εύκολα και δεν επουλώνονται μέσα σε 2 εβδομάδες.Άλλα κοινά συμπτώματα καρκίνου του στόματος:Εξογκώματα, τραχιές κηλίδες ή διαβρωμένα σημεία στα χείλη, στα ούλα ή σε άλλες περιοχές μέσα στο στόμαΑπαλά λευκά, κόκκινα ή ροζ μπαλώματα στο στόμαΑνεξήγητη αιμορραγία στο στόμαΑνεξήγητο μούδιασμα ή πόνος/ευαισθησία σε οποιαδήποτε περιοχή του προσώπου, του στόματος ή του λαιμούΠόνος ή μιας διαρκής αίσθηση ότι “κάτι έχει κολλήσει” στο πίσω μέρος του λαιμούΔυσκολία στην μάσηση ή στην κατάποση, στην ομιλία ή στην κίνηση της γνάθου ή της γλώσσαςΧρόνιος πονόλαιμος, βραχνάδα ή αλλαγές φωνήςΠόνος στο αυτίΜεγάλη και ανεξήγητη απώλεια βάρους

.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μια πολύ όμορφη κοπέλα μόλις ανακάλυψε τη χαρά στα «πόδια» της δεν είχε σταματημό…

xristiana

Φθινοπωρινή ντοματόσουπα με κεφτεδάκια

xristiana

Ο fashionable τρόπος για να φορέσεις το σορτς το χειμώνα!

xristiana