ΚεντρικήΥγεία

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες

16/5/2024

Οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μελέτη που έγινε σε δείγμα 24.109 ανδρών διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, γιατί μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με παγκόσμια ομάδα επιστημόνων, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαΐου στο Annals of Internal Medicine.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider οι ειδικοί εξέτασαν την ενδογενή τεστοστερόνη που παράγει το σώμα και όχι το είδος που λαμβάνεται μέσω ορμονοθεραπείας, ενώ εξήχθησαν ευρήματα παρατηρησιακά, δηλαδή διαπίστωσαν ένα μοτίβο και όχι μια «αδιαμφισβήτητη συμπεριφορά».

Οι ερευνητές λοιπόν παρατήρησαν ότι οι άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη (κάτω από 7,4 nmol/L [213 ng/dL]) είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Επίσης, όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 5,3 nmol/L [153 ng/dL]) κινδύνευαν να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Άντρας κάθεται σε καναπέ με σκυμμένο το κεφάλι

Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα συμπληρώματα τεστοστερόνης και πολλοί γιατροί πραγματοποιούν ορμονοθεραπείες, αλλά με βάση τους ειδικούς αυτοί οι τρόποι δεν μπορούν να βοηθήσουν ακριβώς στο παραπάνω ζήτημα.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες ή αν υπάρχει ζήτημα υγείας, ή το άτομο ακολουθεί βαριά φαρμακευτική αγωγή.

Άντρας στη φύση

Έτσι, οι δύο παραπάνω μέθοδοι μπορεί να μην φέρουν αποτέλεσμα, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες συνιστούν φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, όπως θρεπτική διατροφή, άσκηση και διαχείριση του άγχους. Παράλληλα, προτείνουν επίσκεψη και παρακολούθηση από γιατρό, ώστε να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα τεστοστερόνης και ο οργανισμός για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στο μεσοδιάστημα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Διαδικτυακή Ημερίδα Της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Για Την Κακοποίηση Των Ηλικιωμένων

xristiana

1η Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Ημερίδα Του Ελληνικού Ινστιτούτου Παιδικής, Εφηβικής Και Ενηλίκων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

xristiana

Κιλά: Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν χάνετε βάρος

xristiana