ΚεντρικήΥγεία

Η συνήθεια του ύπνου που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

10/5/2024

Με το να ξυπνάμε σταθερή ώρα κάθε μέρα, βοηθάμε στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός μας, τον γνωστό και ως κιρκάδιο ρυθμό, ώστε να νυστάζουμε και την ίδια ώρα και τελικά να έχουμε αρκετό χρόνο για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, επιτυγχάνεται η καλή ποιότητα και η κατάλληλη διάρκεια ύπνου.

Γενικά, ο ανθρώπινος οργανισμός αγαπά τις ρουτίνες. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι αυτός που ρυθμίζει την πέψη, την όρεξη, τη θερμοκρασία του σώματος, την ορμονική λειτουργία και τον ύπνο. Εάν το βιολογικό μας ρολόι απορρυθμιστεί, τότε το σώμα και ο εγκέφαλος επηρεάζονται αρνητικά.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σταθερά πρότυπα ύπνου έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με τον καρκίνο και την καρδιά, καθώς και 30% συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως όλοι επικεντρωνόμαστε στο 8ωρο ύπνου, ωστόσο εάν αυτός ο ύπνος γίνεται ακανόνιστα και σε διαφορετικές ώρες, τα οφέλη θα είναι μικρότερα. Το σημαντικό, εξηγούν, είναι να υπάρχει ένα μοτίβο όπου κοιμάστε και ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Καθώς το σώμα και ο εγκέφαλος λαχταρούν το πρόγραμμα, είναι στο χέρι σας να εφαρμόσετε αυτήν την υγιεινή συνήθεια. Μια καλή αρχή είναι να αποφασίσετε τις ώρες που θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε με βάση το δικό σας πρόγραμμα. Εάν δεν έχετε κάποιο μοτίβο στη ζωή σας, τότε το Sleep Foundation συμβουλεύει να πειραματιστείτε με διαφοροποιήσεις στις ώρες ύπνου, διάρκειας 15 έως 30 λεπτών, ώστε να διαπιστώσετε ποιο πρόγραμμα λειτουργεί καλύτερα για εσάς και άρα μπορεί να γίνει συνήθεια.

Μία ακόμη σημαντική σύσταση είναι να τηρείτε κάποιες αρχές πριν πέσετε για ύπνο. Για παράδειγμα, το κλείσιμο του τηλεφώνου, το βούρτσισμα των δοντιών, η μείωση του φωτός στο ίδιο επίπεδο κάθε βράδυ και η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 20 βαθμούς Κελσίου, είναι διαδικασίες που διαμορφώνουν μία ρουτίνα, η οποία δίνει το έναυσμα στον εγκέφαλο για να κοιμηθεί.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε ανά ηλικιακή ομάδα

  • Τα βρέφη (4 έως 12 μηνών) πρέπει να κοιμούνται 12 έως 16 ώρες το 24ωρο
  • Τα παιδιά (1 έως 2 ετών) πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες το 24ωρο
  • Τα παιδιά (3 έως 5 ετών) πρέπει να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες το 24ωρο
  • Τα παιδιά (6 έως 12 ετών) πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες το 24ωρο
  • Οι έφηβοι (13 έως 18 ετών) πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες το 24ωρο
  • Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μήπως είστε «εθισμένοι» στο ρινικό σπρέι;

xristiana

Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων Και Μάλιστα Με «Δώρο»!

xristiana

Πνευματική Εστία Βούλας: «Τέχνη και Δημιουργικότητα»

xristiana