ΚεντρικήΥγεία

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

20/5/2024

Αυτά τα συστατικά που περιέχονται στα αναψυκτικά, τα τσιπς, τις έτοιμες σούπες, τις κοτομπουκιές, τα παγωτά και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα, μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των ενηλίκων.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην παιδική ηλικία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών προβλημάτων, όπως εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 1.400 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών από σχολεία σε επτά πόλεις της Ισπανίας.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες με βάση την ποσότητα των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Τα παιδιά που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των τροφίμων διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης προς ύψος στην ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη εντόπισε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας υπερεπεξεργασμένων τρόφιμων που καταναλώνουν τα παιδιά και της υγείας τους και ως εκ τούτου, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο, εξήγησε ο Δρ. Στιούαρτ Μπέργκερ, παιδοκαρδιολόγος και πρόεδρος του τμήματος καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα μικρά παιδιά πρέπει ωστόσο να αποφεύγουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή η διατροφή σε αυτή την ηλικία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες των παιδιών που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν νεότερες, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζα Σώματος και χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Η κατανάλωση φρέσκων, θρεπτικών τροφών και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

«Αν υιοθετήσετε από νωρίς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχετε πολλές πιθανότητες να εξαλείψετε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών συνδρόμων αργότερα στη ζωή σας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες» κατέληξε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Related posts

Καισαρική: Οι τέσσερις πιο συχνές ερωτήσεις

xristiana

Η δερμάτινη φούστα επέστρεψε στη μόδα!

xristiana

Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνετε τη μάσκαρά σας

xristiana