ΚεντρικήΥγεία

Γιατί τα κορίτσια αδιαθετούν νωρίτερα και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους

30/5/2024

Στα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2005, η πρώτη περίοδος έρχεται σε μέση ηλικία 11,9 ετών, δηλαδή μισό και πλέον χρόνο νωρίτερα από τη μέση ηλικία των 12,5 ετών που ήρθε στα κορίτσια που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1969, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η νέα γενιά είναι επίσης πιο πιθανό να ξεκινήσει την έμμηνο ρύση νωρίς (15,5% έναντι 8,6%) και πολύ νωρίς (1,4% έναντι 0,6%), δείχνουν τα αποτελέσματα.

Η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως «συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου», δήλωσε η ερευνήτρια Zifan Wang, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόρροια νωρίτερα, αλλά όσες είναι φτωχές ή ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόρροια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 71.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη υγείας. Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ηλικιακές ομάδες ανάλογα με την περίοδο που γεννήθηκαν: μεταξύ 1950-1969, 1970-1979, 1980-1989, 1990-1999 και 2000-2005.

Η πρώτη έμμηνος ρύση ενός κοριτσιού ορίστηκε ως πρώιμη εάν συνέβη πριν από την ηλικία των 11 ετών, πολύ πρώιμη εάν συνέβη σε ηλικία μικρότερη των 9 ετών και όψιμη εάν συνέβη σε ηλικία 16 ετών ή μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν το έτος γέννησης, μειωνόταν η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου ενός κοριτσιού.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει τακτικός ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος.

Το βάρος ενός κοριτσιού φαίνεται να εξηγεί εν μέρει γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα, δήλωσαν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, η παιδική παχυσαρκία, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρώιμη εφηβεία, θα μπορούσε να συμβάλει στην πρώιμη εμμηνόρροια.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν τις διατροφικές συνήθειες, το άγχος, τις τραυματικές παιδικές εμπειρίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Related posts

Η Νο1 αλλαγή στη ρουτίνα μακιγιάζ σας που πρέπει να κάνετε μόλις πατήσετε τα 30

xristiana

Έτσι θα αποκτήσετε τους τέλειους κυματισμούς στα μαλλιά σας χωρίς θερμότητα!

xristiana

«Κατασκηνώσεις ΑμεΑ» Του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

xristiana