ΚεντρικήΥγεία

Αλωπεκία: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης με επιθέματα “μικροβελονών”

14/5/2024

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει περίπου εκατομμύρια ανθρώπους και -προς το παρόν- δεν έχει ίαση.

Η πάθηση προκαλεί τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας αραίωση των μαλλιών και φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής.

Πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σε ενέσεις στο τριχωτό της κεφαλής με ανοσοκατασταλτικά στεροειδή φάρμακα, για να μειώσουν τα συμπτώματα. Άλλοι επιλέγουν ανοσοκατασταλτικά χάπια, αλλά αυτή η μέθοδος συνοδεύεται με άλλα πιθανά προβλήματα:

“Αυτή η προσέγγιση καταστέλλει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεγμονής, αλλά οδηγεί σε συχνές υποτροπές. Επιπλέον, αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο”, δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Natalie Artzi, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Μηχανικής και Επιστήμης του MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης).

Αλωπεκία: Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν μια νέα προσέγγιση κατά της αλωπεκίας: Ένα έμπλαστρο που περιέχει μυριάδες μικροβελόνες και εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Απελευθερώνει σταδιακά φάρμακα για την επαναφορά του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε αυτό να σταματήσει να επιτίθεται λανθασμένα στα τριχοθυλάκια.

“Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της αλωπεκίας. Αντί να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, εστιάζουμε τώρα στη ρύθμισή του ακριβώς στο σημείο της συνάντησης αντιγόνου, για να δημιουργήσουμε ανοσολογική ανοχή”, δήλωσε η Artzi.

Η θεραπεία φαίνεται να λειτουργεί, τουλάχιστον σε ποντίκια. Τα ποντίκια που έλαβαν τα επιθέματα μικροβελονών εμφάνισαν αναγέννηση των τριχών τους και σημαντική μείωση στα επίπεδα φλεγμονής, εκεί όπου εφαρμόστηκαν τα επιθέματα.

Επιπλέον, αποφεύχθηκαν οι επικίνδυνες συστηματικές παρενέργειες των από του στόματος στεροειδών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η Atzi και ο συν-επικεφαλής της συγγραφέας δρ. Jamil Azzi, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σημειώνουν ότι η τεχνολογία με τα επιθέματα μικροβελονών είναι μοναδική στο ότι, σε αντίθεση με μια τοπική αλοιφή, επιτρέπει στα φάρμακα να περνούν μέσα από το σκληρό εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο πειραματικό αυτό έμπλαστρο είναι οι κυτοκίνες IL-2 και CCL-22: πρόκειται για μόρια του ανοσοποιητικού που βοηθούν στη στρατολόγηση ρυθμιστικών Τ κυττάρων και στην μείωση της τοπικής φλεγμονής.

Ουσιαστικά, η θεραπεία “εκπαιδεύει” το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως φιλικά και όχι εχθρικά στοιχεία, στα οποία πρέπει να επιτεθεί, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η έρευνα μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί μόνο σε ποντίκια και οι ειδικοί σημειώνουν ότι πολλές δοκιμές που λειτουργούν καλά σε ζωικά μοντέλα αποτυγχάνουν σε ανθρώπους.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Δίκερη μήτρα: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη;

xristiana

8ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού ‘Αυτισμός-Ελπίδα’

xristiana