ΚεντρικήΥγεία

«Έφυγαν» τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Ποιες δικαιούνται δωρεάν τεστ ΠΑΠ

14/5/2024

Αναλυτικά τα βήματα.

Σε λειτουργία βρίσκεται το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα να έχουν αποσταλεί τα πρώτα SMS, που ενημερώνουν τις γυναίκες, οι οποίες δικαιούνται να κάνουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ.

Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν τεστ ΠΑΠ λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι, ηλικίας 21-29 ετών, στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη, 14 Μαΐου.

Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου με τίτλο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση τεστ ΠΑΠ (για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια. Καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση με θέμα το bullying στα σχολεία

xristiana

Αυτοδίδακτη, 67χρονη Και Κάτοικος Χωριού, Εκθέτει Πίνακες Της Στο Μουσείο Τσιτσάνη

xristiana

Αναπνέετε με ανοιχτό στόμα; Γιατί πρέπει να το διορθώσετε – Πέντε κίνδυνοι για την υγεία

xristiana