ΚεντρικήΚοινωνικά

Thess Truth 2024: Το πρώτο παιχνίδι της πόλης επιστρέφει

2/4/2024

Το Thess Truth, πρώτο και μεγαλύτερο παιχνίδι πόλης της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία τον Απρίλιο του 2022 και 2023 επιστρέφει δυναμικά για τρίτη χρονιά αποκτώντας χαρακτηριστικά θεσμού με μια μαζικότητα που ενθουσιάζει τόσο τους παίκτες όσο και το σύνολο των διοργανωτών και χορηγών της πολιτιστικής αυτής δράσης.

Η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. σε συν διοργάνωση με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης διοργανώνει το φετινό Thess Truth το οποίο θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Πρωταπριλιά Κυριακή 7 Απριλίου 2024!

Το Thess Truth είναι μια δράση που εμπνεύστηκε η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. την εποχή της πανδημίας σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε την ανάγκη για κάτι καινοτόμο που θα ερχόταν μετά από αυτή την δύσκολη για όλους εποχή ώστε να καλυφθούν συλλογικές ανάγκες εξισορρόπησης και έτσι γεννήθηκε η σύλληψη για ένα διαδραστικό παιχνίδι που παράλληλα με τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα θα διαθέτει, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Το παιχνίδι απαντάει στις σύγχρονες συλλογικές ανάγκες, έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, δωρεάν συμμετοχή και φυσικά διαγωνιστικό μέρος όπου οι νικητές κερδίζουν κάθε χρόνο πλούσια δώρα και οι συμμετέχοντες πάντα κερδίζουν τη χαρά του παιχνιδιού και της επαφής με άλλους ανθρώπους σε ένα πλαίσιο διασκέδασης .

Το παιχνίδι για 3η χρονιά θα εκτυλίσσεται σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας έναν άξονα κίνησης που θα καλύπτει μια απόσταση σε μορφή περιήγησης με σπονδυλωτές δράσεις. Το σύνολο της δράσης ολοκληρώνεται σε μια ημέρα και δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κάνουν μια θεματική περιήγηση και ένα διαφορετικό «ταξίδι» εντός της πόλης που μέχρι τώρα γνωρίζουν, ανακαλύπτοντας την βαθιά κουλτούρα και το «deep-story» εμβληματικών σημείων της πόλης του Βορρά μέσα από θεματικό παιχνίδι.

Οι συμμετοχές αφορούν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης οι οποίοι οργανωμένοι σε ομάδες 2-5 ατόμων εγγράφονται διαδικτυακά σε λίστα συμμετοχών εντελώς δωρεάν και ομοίως παραλαμβάνουν τις οδηγίες του παιχνιδιού και τους κανόνες συμμετοχής ηλεκτρονικά. Οι συμμετέχοντες κάθε χρονιάς είναι ενήλικες καθώς η προτεινόμενη δράση αποτελεί παιχνίδι ενηλίκων..

Το Thess Truth έχει κάθε χρόνο στόχο να αναδείξει καθετί αληθινό, να ενισχύσει την σημασία της αυθεντικότητας και να δώσει κίνητρα στους πολίτες να αναζητούν τη γνησιότητα και να εκπαιδευτούν στην αναγνώρισή της. Η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει αφορμή για εξερεύνηση μιας άλλης Θεσσαλονίκης, νοσταλγικής, ατμοσφαιρικής, βγαλμένης από το παρελθόν. Το Thess Truth 2024 θα πραγματοποιηθεί στο «μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης», στην ομορφότερη γειτονιά της πόλης, στην Άνω Πόλη. Θα αφήσουμε πίσω το κέντρο της πόλης και την πυκνή του δόμηση και θα μεταφερθούμε σε καλντερίμια, αυλές γεμάτες λουλούδια, σοκάκια και πλατείες περικυκλωμένες από αρχοντικά μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Θα περιηγηθούμε γύρω από Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα προσφέρουμε στους συμμετέχοντες μια αλησμόνητη εμπειρία με θέα αμφιθεατρική.

Κεντρικό θέμα για το 2024 θα είναι το «stand-up comedy», η τέχνη της κωμωδίας που πραγματοποιείται ζωντανά σε κοινό από καλλιτέχνες που βρίσκονται σε απόλυτη διά δράση με το κοινό, όρθιοι με μικρόφωνο. Δεν απαιτεί σκηνικά και ιδιαίτερα κοστούμια και βασίζεται σε εξιστορήσεις και μονολόγους. Είναι τέχνη που βασίζεται στην αυθεντικότητα καθώς διέπεται από τον απαράβατο κανόνα να μην υπάρχει λογοκλοπή και τα λόγια να είναι αποκλειστικά κείμενα του καλλιτέχνη κωμικού. Αποτελεί πρωτοποριακή μορφή θεατρικής παράστασης και διαδίδεται ευρέως τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής που θα ντύσει τη φετινή δράση είναι εναρμονισμένη με τον γενικότερο σχεδιασμό που περιέχει εξωτερικά σημεία, πλατείες, ανοιχτούς χώρους με διερχόμενους όπου ενδείκνυται να υπάρχει διά δραση, διάθεση παιχνιδιού και γενικότερα ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα που θα διασκεδάσει αλλά και θα προβληματίσει τους συμμετέχοντες καθώς το stand-up comedy συχνά πραγματεύεται κοινωνικά ζητήματα και περνάει μηνύματα ευαισθητοποίησης και σεβασμού.

Επιλεγμένοι Σταθμοί:

1. Πορτάρα
2. Πλατεία Αγίων Αναργύρων
3. Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης
4. Πλατεία Τερψιθέας

Συντροφιά μας στη διαδρομή και στην εκκίνηση του παιχνιδιού για το 2024 θα είναι φυσικά τα τείχη της Θεσσαλονίκης αφού ξεκινάμε από την Πορτάρα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μια performance stand up Opera. Η ιστορία της Τραβιάτα θα ξετρελάνει τους παίκτες και οι οπερετικές φωνές των καλλιτεχνών θα έρθουν σε αρμονία με το μαγικό σκηνικό που προσφέρουν τα κάστρα. Ο πρώτος γρίφος θα σχετίζεται με την ιστορία της Τραβιάτα και το παιχνίδι ξεκινάει! Η performance «Τραβιάτα με κι ας κλαίω» θα παρουσιαστεί από: τους ρόλους της σοπράνο και του τενόρου από την Γλυκερία Ροΐδη και Αριστοτέλη Χαϊτίδη ο οποίος υπογράφει και την ιδέα και υλοποίηση. Το stand-up comedy και την παρουσίαση όλου του παιχνιδιού έχει αναλάβει η Εύα Αθανασοπούλου.

Στην Άνω Πόλη, μέσα στα κάστρα, μόλις περάσεις την Πορτάρα και εισχωρήσεις στην οχυρωμένη πόλη, υπάρχει μια μικρή πλατεία με πλατάνια, ιδανική για να βρεθείς στη σκιά και τη δροσιά τους. Η πλατεία των Αγίων Αναργύρων, με την ομώνυμη εκκλησία και το γκρεμισμένο μιναρέ του Ποπάρα τζαμί, μια αστική όαση δροσιάς για ένα καφέ στη σκιά της. Σε εκείνο το σημείο έχουμε επιλέξει να στηθεί ένα παιχνίδι ανακύκλωσης για τους παίκτες όπου θα καλεστούν να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με τα ανακυκλώσιμα είδη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει επιλεγεί και σχεδιαστεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που είναι συν διοργανωτής στην φετινή διοργάνωση.

Συνεχίζοντας και περνώντας μέσα από την Κύρια Πορτάρα θα φτάσουμε σε ένα εμβληματικό κτήριο γνωστό ως Βίλλα Βαρβάρα. Πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης όπου θα πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι γρίφων και αυθεντικότητας χρησιμοποιώντας λόγια μεγάλων σοφών και στη συνέχεια οι παίκτες θα παρακολουθήσουν performance stand up με ερωτήσεις γρίφων από την Εύα Αθανασοπούλου.

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη πλατεία Τερψιθέας, όπου δεσπόζει ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά, ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο όπου θα κλείσουμε τη δράση με τελικό για την ανάδειξη των νικητών θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με Ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα.

Η ιδέα προέκυψε από τον στόχο μας να αναδείξουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από μια πολιτιστική δράση και παράλληλα να δημιουργήσουμε κίνητρα για συνεργασίες και συμμετοχή. Μέσα από τις ιστορίες της πόλης και των ανθρώπων της, φιλοδοξούμε να ανταποκριθούμε σε ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και το σχέδιό μας να μετουσιωθεί σε πράξη με κοινωνικό αποτύπωμα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα κρατήσει για τρίτη χρονιά την πόλη «στο πόδι» για μία ημέρα καθώς αποτελεί το πολυπληθέστερο ζωντανό παιχνίδι πόλης που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, ως θεσμός.

Η συνέργεια με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο project συνεισφέρει κάθε χρόνο στην πραγμάτωση αυτού του σκοπού ενώ η συμμετοχή του ΟΒΙ ως αρμόδιος Εθνικός φορέας για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παράλληλα με την ένταξη της προτεινόμενης δράσης στο Πρόγραμμα «AUTHENTICITIES» για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την πιστοποίηση της Θεσσαλονίκης ως πόλης ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ-AUTHENTICITY, θα μας επιτρέψει να δράσουμε ως αρωγοί και συν δημιουργοί του κοινωνικού γίγνεσθαι, σε μια πόλη ορόσημο.

Οι επιλεγμένοι σταθμοί και η συνέργεια με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αλλά και την ΕΥΑΘ που συμμετέχει κάθε χρόνο ως Κεντρικός Χορηγός θα προσδώσουν και φέτος στη διοργάνωση αδιαμφισβήτητα κύρος και την αίγλη που επιθυμούμε ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώσει όλους τους εμπλεκόμενους και να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους όπως και στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος υποστηρίζει τη δράση. Η ανάδειξη της βαθιάς κουλτούρας της Θεσσαλονίκης και της αυθεντικότητας που διαχρονικά κρύβουν τα χαμόγελα των παικτών ήταν είναι και θα συνεχίσουν να είναι αιτίες ώστε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε ανάλογες δράσεις με αυτό το κοινωνικό αποτύπωμα.

► Info

Κυριακή 7 Απριλίου 2024
Ομάδες 2-5 ατόμων
‘Ωρα έναρξης: 09:30
Πορτάρα

Μάθετε Περισσότερα: www.theta.org.gr/thesstruth
Δηλώστε Συμμετοχή: www.theta.org.gr/thesstruthregistration


Πηγή: https://cityportal.gr

Related posts

Τρώτε μέχρι σκασμού και μετά νιώθετε ενοχές; Η διατροφική διαταραχή που σας απειλεί

xristiana

Ημερίδα Με Θέμα: «Σύγχρονοι Προβληματισμοί Της Οικογένειας» Από Το Σύλλογο Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Δρόμων Ζωής 2022

xristiana