ΚεντρικήΠεριβάλλον

Principia (πρώην Enel): Στο επίκεντρο της στρατηγικής η αποθήκευση ενέργειας

4/4/2024

Tα πλεονεκτήματα από την σύμπραξη της Ιταλικής Enel που είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ευρώπης και της Αυστραλιανής Macquarie που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός οργανισμός στον κόσμο, παρουσίασε χθες η διοίκηση της Principia στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Πρόκειται για την νέα επωνυμία της Enel Green Power Hellas μετά την συμφωνία για την απόκτηση του 50% της εταιρείας από το Macquarie Asset Management που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο της διαφοροποίησης της στρατηγικής των Ιταλών στην Ελλάδα.

Ανακοινώνοντας χθες τη νέα επωνυμία της εταιρείας ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας που παραμένει στο τιμόνι της Principia, αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία των δύο ομίλων αλλά και στις μεγάλες ευκαιρίες και την πρόσβαση σε κεφάλαια και χρηματοδοτήσεις που δίνει η επιχειρηματική σύμπραξη.

Αναλύοντας την στρατηγική της εταιρείας, δήλωσε ότι  για την Principia αποτελούν μονόδρομο οι  τεχνολογίες της αποθήκευσης, ζητώντας από την πολιτεία να επισπεύσει τις ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε τα έργα αυτά να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν.

Τα έργα αυτά, τόνισε είναι απόλυτης προτεραιότητας και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής της εταιρείας, η οποία έχει βγει μπροστά για τις τεχνολογίες αποθήκευσης και  τα υβριδικά έργα εδώ και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα απαιτείται προτεραιοποίηση στην παροχή όρων σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα των έργων αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να περιοριστούν οι περιορισμοί έγχυσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στα δίκτυα από έργα ΑΠΕ, ένα πρόβλημα που εντείνεται τελευταία εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης των πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα και της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αποθήκευση ώστε, όπως επεσήμανε, να αποφευχθούν επιπτώσεις στα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών, να μην γίνονται περικοπές της παραγωγής και εν τέλει να αποφευχθεί ο κίνδυνος αστάθειας του συστήματος.

«Θεωρούμε και η κυβέρνηση και οι διαχειριστές δικτύων έχουν καταλάβει ότι αυτά τα έργα έχουν τον ρόλο τους. Θα θέλαμε να μπορούσαμε να επενδύουμε ήδη σε αυτά τα έργα. Θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε αυτά τα έργα να γίνουν πραγματικότητα γιατί πρασινίζουν το αποτύπωμα της χώρας και βοηθούν να έχουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος. Οπότε ένα σημαντικό μέρος του pipeline περιλαμβάνει τέτοια έργα», κατέληξε

Για το θέμα της προτεραιοποίησης στα έργα ΑΠΕ, ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι δεν είναι οπαδός των αλλαγών προτεραιότητας διότι αυτό επηρεάζει και δεν βοηθά την επενδυτική ασφάλεια. «Από την άλλη η αγορά τα φέρνει έτσι που μερικές φορές είναι αναγκαίο. Εμείς δεν ζητάμε να αλλάξουν οι προτεραιότητες στη χορήγηση όρων σύνδεσης των έργων με το σύστημα αλλά τα έργα αποθήκευσης που πραγματικά βοηθούν το σύστημα πρέπει να προτεραιοποιηθούν γιατί αποτελούν το φάρμακο στη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα», τόνισε  ο κ. Χαντάβας.

Το χαρτοφυλάκιο της Principia

Η Principia έχει επενδύσει τα τελευταία 15 χρόνια που είναι στην Ελλάδα 1,2 δισ. Η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα συνολικής ισχύος 577 MW (μεγαβάτ), έχει υπό κατασκευή επτά ηλιακούς σταθμούς στους οποίους περιλαμβάνονται και ένα έργο 70 MW στην Κοζάνη και υπό ανάπτυξη ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας στη Χαλκιδική το οποίο είχε προκριθεί στον τελευταίο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το pipeline της εταιρείας περιλαμβάνει, σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, έργα συνολικής ισχύος 6 GW (γιγαβάτ).

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση «Στην παγίδα του άγχους»

xristiana

Παπαδόπουλος (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Κρίσιμο συμπλήρωμα των ΑΠΕ στην πορεία προς την απανθρακοποίηση το φυσικό αέριο

xristiana

Καστοριά: Αρκούδα έκανε βόλτα με τα δύο μωρά της σε εμπορικό κέντρο

xristiana