ΚεντρικήΠεριβάλλον

Lightsource bp: Στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του χαρτοφυλακίου της παγκοσμίως, ισχύος 560 MW

17/4/2024

Στο Θεσσαλικό κάμπο και την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας θα εγκατασταθεί τα μεγαλύτερο  φωτοβολταϊκό πάρκο της Lightsource bp  παγκοσμίως, συνολικής δυναμικότητας 560MW.  Η κατασκευή του έργου (σε Λάρισα και Δομοκό), θα  ξεκινήσει τον επόμενο μήνα από την Sanel –Amaresco ενώ μέρος της παραγωγής του πάρκου θα διατεθεί με ιδιωτικό PPA, σε διεθνή εταιρεία που οργάνωσε η ομάδα της Lightsource bp στο Λονδίνο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο που έχει συναφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην χώρα μας από το 2020 αποτελεί κοινοπραξία 50%-50% με την bp . Ωστόσο από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η bp ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει εξολοκλήρου την εταιρεία έναντι τιμήματος 254 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές, η οποία όπως δήλωσε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου η επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα κυρία  Ναταλία Παρασκευοπούλου, ανοίγει νέους δρόμους καθώς πλέον η Lightsource bp μετατρέπεται στον βραχίονα της bp παγκοσμίως στον τομέα χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για τον μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Η Lightsource bp έκανε αισθητή την παρουσία της πριν τέσσερα χρόνια μέσω του διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ για τις ΑΠΕ, κατά τον οποίο εξασφάλισε 20ετείς συμβάσεις Feed-In-Premium για έργα 140 MW μέσα από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 225 MW.

Σήμερα, η εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 20 εργαζομένους, δραστηριοποιείται στην χώρα μας με ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1GW που βρίσκεται σε  διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε χθες στην περιοχή της Κοζάνης, η κατασκευή του έργου συνολικής ισχύος 225 MW, βρίσκεται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024, με εξαίρεση 45 MW, τα οποία έχουν παγώσει λόγω προσφυγών στο ΣτΕ τοπικών φορέων. Από τα έργα αυτά τα 110 MW είναι προγραμματισμένο να ηλεκτριστούν τον Μάιο. Επιπλέον στην περιοχή, η εταιρεία  κατασκευάζει και τον πρώτο ιδιωτικό υποσταθμό 400KV ενώ διαθέτει και 300 MW ηλιακά έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

Η συμφωνία με την Helleniq Energy

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που θα αναπτύσσει η ίδια σε αναλογία 50% και το υπόλοιπο 50% θα πουλάει, χρηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης, πριν μερικούς μήνες η Lightsourcebp σύναψε στρατηγική συνεργασία με την Helleniq Energy, για πώληση μέρος του χαρτοφυλακίου της Κοζάνης, συνολικής ισχύος έως 180 MW (από το χαρτοφυλάκιο των 225MW) που θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας.

Η εταιρεία, η οποία μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στα ηλιακά έργα έχει αναπτύξει και ένα portfolio αδειών αποθήκευσης ισχύος 250 MW στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του ‘Έβρου. Η εταιρεία συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ που διενεργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι χωρίς όμως να προκριθεί και επανεξετάζει την στρατηγική της καθώς η προσφορά της δεν υπήρξε ανταγωνιστική.

Η κ. Παρασκευοπούλου ανέφερε χθες ότι πέρα από την ελληνική αγορά, η Lightsourcebp, διερευνά και την επέκτασή της στη Ρουμανία, μέσω της ελληνικής θυγατρική της αναζητώντας ευκαιρίες και σε αυτή την αγορά.

Η ιστορία της

Η Lightsource bp ιδρύθηκε ως Lightsource Renewable Energy το 2010 και ήταν  μια μικρή νεοφυής επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούμενη από έξι άτομα, με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων λιανικής σε έργα ηλιακής ενέργειας.

Η είσοδός της στην αγορά ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε αργά, η επιχειρησιακή της προσέγγιση με προβάδισμα την χρηματοδότηση, ώθησε τη Lightsource να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μόλις ένα χρόνο – επενδύοντας και υλοποιώντας πολλά από τα πρώτα ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της ηλιακής ενέργειας κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Το 2015, άρχισε να διερευνά διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ενώ το 2017, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την bp, μετονομαζόμενη σε Lightsource bp, με στόχο την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Με τη στήριξη της BP μέσα σε λίγα χρόνια επεκτάθηκε από 3  σε  19 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει εκατοντάδες έργα ηλιακής ενέργειας, συνολικής ενεργειακής ισχύος 8,4 GW και σήμερα έχει φτάσει στους 1200 εργαζόμενους.

Πηγήhttps://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

22 λεπτά καθημερινής άσκησης είναι αρκετά για να βελτιώσετε την υγεία σας

xristiana

Πώς ήταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από τη Μινωική έκρηξη – Οι επιστήμονες προσπαθούν να συνθέσουν το «παζλ»

xristiana

“Κατανοώντας Τους Φίλους – Μαθαίνω Την Διαφορετικότητα”: Εκδήλωση Στη Λάρισα Για Την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

xristiana