20/4/2024
Συχνά πιστεύουμε ότι ως απιστία ορίζεται μόνο η σωματική επαφή με κάποιον άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το έτερον ήμισυ μπορεί να αισθανθεί προδομένο σε μια σχέση.
Η συναισθηματική απιστία, η βαθιά σύνδεση δηλαδή με ένα τρίτο άτομο, η οποία πιθανόν αρχικά να μην είναι καν συνειδητή, μπορεί να οδηγήσει στο να χαθεί η εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.
Τι είναι η συναισθηματική απιστία
Ως συναισθηματική απιστία ορίζεται ο στενός συναισθηματικός δεσμός με κάποιον άλλο πέρα από τον σύντροφό σας. Περιλαμβάνει το είδος της οικειότητας που συνήθως προορίζεται για το άλλο σας μισό, όπου μοιράζεστε τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αυτός ο δεσμός μπορεί να σας οδηγήσει να εμπιστευτείτε, να εξαρτηθείτε ή να αναζητήσετε συναισθηματική υποστήριξη, ικανοποίηση και επικύρωση από κάποιον άλλο – έχοντας ως συνέπεια να χάνεται η σύνδεση με τον σύντροφό σας.
Σε τι διαφέρει από την απιστία
Μπορεί να μην υπάρχει καμία σωματική επαφή, αλλά η συναισθηματική εγγύτητα είναι μια ισχυρή μορφή οικειότητας που μπορεί να υπονομεύσει την σχέση σας. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό με έναν συνάδελφο, κάτι σαν «εργασιακό σύζυγο». Μπορεί στην αρχή να φαίνεται αθώο, αλλά να ξεπερνά τελικά το όριο όταν καταλήγετε να μοιράζεστε ή να γελάτε περισσότερο μαζί του από ό,τι με τον σύντροφό σας, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για τη σχέση σας.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση, είναι πιθανό τα πράγματα να είναι «ευκολότερα» με το άτομο αυτό. Η ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μπορεί να μην μοιάζει απειλητική ή προβληματική αφού δεν είναι σωματική. Ωστόσο, αν κρατάτε αυτή τη σχέση μακριά από τον σύντροφό σας, είναι ένα σημάδι ότι έχει ξεπεράσει τα όρια.
Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια της συναισθηματικής απιστίας είναι:
- Συχνή επικοινωνία και συχνές αναφορές σε ένα τρίτο πρόσωπο
- Απώλεια οικειότητας και σωματική απομάκρυνση
- Αμυντικότητα και ευερεθιστότητα
- Επιφανειακές αλληλεπιδράσεις, όπως αποφυγή ουσιαστικών συνομιλιών ή συναισθηματικής σύνδεσης
- Ανάγκη για περισσότερη ανεξαρτησία
- Νέα ενδιαφέροντα ή χόμπι που δεν περιλαμβάνουν το έτερον ήμισυ
- Αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση
- Περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο
- Αλλαγή των προσωπικών κωδικών πρόσβασής
Αν και οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν, συχνά η ρίζα είναι οι ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες μέσα στη σχέση. Η ρουτίνα ή περίοδοι μεγάλου στρες που οδηγούν σε αποσύνδεση (όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικό άγχος, μετακόμιση ή η γέννηση ενός παιδιού) είναι συνθήκες κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να βρουν παρηγοριά σε κάποιον άλλο, αν δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρήξεις που προκύπτουν σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. Η έλλειψη επικοινωνίας, κατανόησης και προσπάθειας μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, μπορεί να συμβάλει σε αυτή την αποσύνδεση.
Για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά μια τέτοια κατάσταση, χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, καθώς και ανοιχτή επικοινωνία έτσι ώστε να αποφασίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε.
Όταν ο σύντροφός σας σας απατά συναισθηματικά
Ανοιχτή και ψύχραιμη επικοινωνία. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τον σύντροφό σας μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη συζήτηση. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με ήρεμο τρόπο, έτσι ώστε να τον βοηθήσετε να ανοιχτεί και να είναι ειλικρινής μαζί σας. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο για να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα για να αποφύγετε να αισθανθεί ότι τον κατηγορείτε.
Ενεργητική ακρόαση. Ενθαρρύνετέ τον να μοιραστεί την άποψη του και ακούστε τον, προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις και αφήστε τον να μιλήσει όσο θέλει, για να έχετε όλη την πληροφορία προτού κάνετε υποθέσεις.
Προσπαθήστε να φτάσετε στη ρίζα. Συζητήστε για τα ζητήματα που υπάρχουν στη σχέση. Τι συνέβαλε στην αποσύνδεση;
Εξετάστε τις επιλογές σας. Υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν τα προβλήματα και να επιδιορθωθεί η σχέση; Είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια και να δώσετε μια ευκαιρία;
Να είστε ανοιχτοί στη συγχώρεση. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος, η συγχώρεση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρήσετε.
Χτίστε εμπιστοσύνη σταδιακά. Δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία και το χρόνο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σας.
Θέστε όρια. Οι δυο σας μπορείτε να ορίσετε σαφή όρια, για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με άλλους.
Ξεκινήστε θεραπεία. Είτε πρόκειται για θεραπεία ζεύγους είτε για ατομική, η επαγγελματική υποστήριξη μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, καθώς μαθαίνετε πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία και να ενισχύσετε τη σχέση σας.
Όταν είστε εσείς που έχετε απιστήσει συναισθηματικά
Αναλάβετε την ευθύνη. Η αναγνώριση των πράξεών σας και του τρόπου με τον οποίο επηρέασαν τον σύντροφό σας είναι απαραίτητη. Πρέπει να δείξετε ότι μπορείτε να είστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι, έτσι ώστε να χτίσετε ξανά την εμπιστοσύνη.
Κατανοήστε τις αιτίες. Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σύνδεση με ένα άλλο άτομο; Ο εντοπισμός των βασικών αιτιών μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας να μάθετε τα ζητήματα που χρειάζονται προσοχή για να προχωρήσετε.
Να είστε ειλικρινείς και να ακούτε. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και ακούστε και τον σύντροφό σας. Εάν έχετε επενδύσει στη βελτίωση της σχέσης, βεβαιωθείτε ότι δείχνετε την αφοσίωσή σας μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας.
Δημιουργήστε εμπιστοσύνη μέσα από τη συνέπεια. Τι μπορείτε να κάνετε που θα κάνει τον σύντροφό σας να αισθανθεί ότι τον βλέπουν, τον ακούν και τον καταλαβαίνουν; Σκεφτείτε πώς μπορείτε να του δείξετε με συνέπεια ότι καταβάλλετε προσπάθεια.
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Εάν αισθάνεστε αβέβαιοι για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στο να επικοινωνείτε καλύτερα τις ανάγκες σας, να θέτετε όρια και να αναπτύσσετε τρόπους να θεραπευτείτε.
Πώς μπορεί η συναισθηματική εξαπάτηση να επηρεάσει την ψυχική υγεία
Η συναισθηματική αναταραχή που ακολουθεί την απιστία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις δύο πλευρές.
Αρχικά, το άτομο που εξαπατήθηκε είναι πιθανό να αισθάνεται προδομένο και να χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στους ερωτικούς συντρόφους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πικρία και μοναξιά ή να φέρει στην επιφάνεια πιθανά θέματα εγκατάλειψης. Είναι επίσης απολύτως φυσικό να αισθανθεί απόρριψη. Ζώντας ήδη σε μια κοινωνία που μας κάνει να μην αισθανόμαστε «αρκετά καλοί», η απόρριψη από το πιο κοντινό μας πρόσωπο εντείνει αυτό το αίσθημα της ανεπάρκειας και μπορεί να προκαλέσει άγχος και απώλεια της αυτοεκτίμησης.
Το άτομο που απάτησε συνήθως αισθάνεται έντονη ενοχή, ντροπή, αμηχανία και σύγχυση τα οποία συνοδεύονται από σκληρή αυτοκριτική και βαθιά λύπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυτοπεποίθησης ή της αίσθησης ότι αξίζει την αγάπη.
Πώς να αποτρέψετε τη συναισθηματική απιστία
Είναι εύκολο να πέσετε σε ένα τέλμα ή να αφήσετε το άγχος της καθημερινής ζωής να σταθεί εμπόδιο στη σχέση σας. Η συνεχής επικοινωνία και προσπάθεια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πρόληψης μιας συναισθηματικής αποσύνδεσης. Ακόμα και όταν η ζωή είναι πολύ απαιτητική, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι σχέσεις μας είναι εύθραυστες. Αν δεν τους δίνουμε προτεραιότητα, θα έρθει σταδιακά η στιγμή που θα νιώθουμε ότι ζούμε απλά με έναν συγκάτοικο. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή, χρειάζεται να είναι προτεραιότητα το να εξασφαλίζουμε ποιοτικό χρόνο σύνδεσης με τον σύντροφο μας και να διατηρούμε τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτόν και την εργασία, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους.
Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Η κατάλληλη στιγμή για μια δύσκολη συζήτηση σπάνια εμφανίζεται από μόνη της – πρέπει να την κάνετε να συμβεί. Ακόμα κι αν είναι άβολο, μοιραστείτε τι σας ενοχλεί και θέστε τα όριά σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να αναζητήσετε παρηγοριά ή επικύρωση από κάποιον άλλο.
Τέλος, καλλιεργήστε την αυτογνωσία και μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και να τις επικοινωνείτε.
Πότε να αναζητήσετε συμβουλευτική ζεύγους ή ατομική θεραπεία
Ενώ συνήθως περιμένουμε μέχρι τα πράγματα να φτάσουν σε αδιέξοδο για να προχωρήσουμε σε θεραπεία, βλέποντας έναν επαγγελματία νωρίς μπορεί να γλιτώσουμε μήνες άγχους και στενοχώριας. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν είναι έτοιμος για θεραπεία ζεύγους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Πολλοί τύποι θεραπείας λειτουργούν για να αλλάξουν τη σχέση μέσω των ενεργειών ενός μέλους, όπως η θεραπεία εστίασης στη λύση.
Η πρόληψη αλλά και η θεραπεία από την συναισθηματική απιστία είναι εφικτή, χρειάζεται όμως αυτογνωσία, εργαλεία για υγιή επικοινωνία και προτεραιότητα στη σχέση μας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com