ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει και το γκολφ

9/4/2024

Με έτος ίδρυσης το 1793 –αν και υπάρχουν αναφορές για διεξαγωγή παιχνιδιού το 1702- είναι ένα από τα παλαιότερα γήπεδα γκολφ στον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί «στολίδι» δίπλα στη θάλασσα, «το καλύτερο πετράδι στο στέμμα» και το έχει επανασχεδιάσει ο πέντε φορές πρωταθλητής του Open, Τζέιμς Μπρέιντ.

Το καταπράσινο Fortrose & Rosemarkie Golf 18 οπών στη Σκωτία έχει φιλοξενήσει οκτώ εθνικά πρωταθλήματα του Σκωτσέζικου Γκολφ και έχει υποδεχθεί γκολφέρ από όλο τον πλανήτη. Παρά τις διακοπές στη λειτουργία του εξαιτίας του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το γήπεδο και η λέσχη διατήρησαν την αίγλη τους και από το 1947 συνεχίζουν να γοητεύουν τους αθλητές που το επισκέπτονται. Άλλωστε η ιδιαίτερη μορφή του, όπως απλώνεται στη στενή χερσόνησο Chanonry Point που μοιάζει σαν να σκίζει τη θάλασσα, το καθιστά ξεχωριστό.

Το Fortrose & Rosemarkie χωρίζεται στα δύο από ένα δρόμο, ο οποίος διασχίζει την καταπράσινη «γλώσσα» που ξεχύνεται στη θάλασσα στη χερσόνησο Μπλακ Άιλ στα Χάιλαντ της Σκωτίας, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη διεξαγωγή παιχνιδιών αφού υπάρχει αρκετή γη εκατέρωθεν σε συνολική έκταση πέντε χιλιομέτρων.

Μπορεί η σχεδόν επίπεδη επιφάνειά του να προδιαθέτει για εύκολα παιχνίδια, ωστόσο, τα bunkers και ο κατά καιρούς ισχυρός άνεμος, δυσκολεύουν τις επιδόσεις προσδίδοντας μία σωστή δόση αγωνίας στους λάτρεις του αθλήματος.

Τώρα, αυτό το διαμάντι κινδυνεύει να εξαφανιστεί αφού η κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της στάθμης των υδάτων και τις συχνές καταιγίδες, προκαλεί τη διάβρωση του εδάφους, ενώ εξαιτίας της καταιγίδας Μπάμπετ τον Οκτώβριο του 2023 χάθηκαν ολόκληρα τμήματα γης με ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχει καταστραφεί πλήρως μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

«Χάσαμε περίπου έξι μέτρα εδάφους εξαιτίας των πρόσφατων καταιγίδων, κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο πρόεδρος της λέσχης Ντάγκλας Σίμπσον, ο οποίος τόνισε ότι ο ρυθμός της διάβρωσης και η ταχύτητά της τρομάζουν.

«Πρόκειται για ένα γήπεδο γκολφ πρωταθλήματος που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης. Έχουμε μέλη από όλο τον κόσμο και πρέπει να το προστατεύσουμε», συμπλήρωσε.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 116.000 ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα χρειαστούν να επενδυθούν πολλά περισσότερα χρήματα και να καταβληθούν προσπάθειες για να μην εξαφανιστεί.

«Θέλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου να έρθουν εδώ και να το χαρούν, αλλά φοβάμαι ότι δε θα συμβεί. Όπως πάνε τα πράγματα, σε περίπου 10 χρόνια αυτή η περιοχή θα έχει αλλάξει δραματικά», πρόσθεσε ο Σίμπσον.

Ωστόσο, δεν επηρεάζεται μόνο αυτό από τις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως αναφέρει το BBC συνολικά 34 παράκτια γήπεδα έχουν υποστεί φθορές.

Ανάμεσα σε αυτά το Montrose Golf Club που έχει πληγεί ιδιαίτερα, αφού μόνο το περασμένο έτος επτά μέτρα από την έκτασή του κατέληξαν στη θάλασσα.

«Αν χαθούν επιπλέον επτά μέτρα, σε μία δεκαετία θα έχει εξαφανιστεί. Αυτό που συμβαίνει εδώ πρόκειται ουσιαστικά για αναδιαμόρφωση του χάρτη», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ομίλου, Τζον Άνταμς.

Για την προστασία και αποκατάστασή του έχει προβλεφθεί κονδύλι 500.000 ευρώ, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο συμβούλευσε τη λέσχη να ξεκινήσει τη λεγόμενη «ελεγχόμενη υποχώρηση» που περιλαμβάνει τη συντονισμένη μετακίνηση ανθρώπων και δομών από την περιοχή που πλήττεται.

Όπως αναφέρει το BBC από έρευνες προκύπτει ότι 109 γήπεδα γκολφ στη Σκωτία υφίστανται ή αναμένεται να υποστούν στο εγγύς μέλλον τις συνέπειες της διάβρωσης των ακτών.

Ο Μάρτιν Χερστ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης έχει μελετήσει τις αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην ακτογραμμή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εξηγεί ότι «διαβρώνεται περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο το Montrose αποτελεί καλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η άνοδος της στάθμης των υδάτων συνεχιστεί, τότε αναμένεται έως το 2050 πως θα διαβρωθούν περίπου 85 μέτρα εδάφους.

«Αν συμβεί αυτό, το γήπεδο γκολφ δεν θα υπάρχει πια και η ελεγχόμενη υποχώρηση θα μετατραπεί σε αναγκαστική παράδοση στη θάλασσα», τόνισε.

Photo: Facebook/ Fortrose & Rosemarkie Golf Club Links

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Κριέ, ξεκινάει μια περίοδος αναθεωρήσεων»

xristiana

DIY Time! Πώς θα φτιάξεις eye patches με λεμόνι για να εξαφανίσεις τους μαύρους κύκλους

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 28/1

xristiana