ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να είναι η απάντηση στην προστασία του περιβάλλοντος

26/4/2024

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στις πόλεις. Η μεγάλη αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος έχει αρχίσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στόχο να αλλάξει τον στόλο των οχημάτων μέχρι το 2030, με το ⅓ να είναι ηλεκτρικά. Σε όλο αυτό έχει συμβάλλει και η καθημερινή χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης, όπως είναι τα τραμ τα τρόλεϊ και ο σιδηρόδρομος. Επίσης στις πόλεις και στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα σκούτερ συμβάλλουν στην μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από τους κινητήρες, που καίνε ορυκτά καύσιμα όπως βενζίνη και πετρέλαιο. Αυτή η μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου είναι ζωτικής σημασίας για τις πόλεις, που στοχεύουν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μελέτες δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά σκούτερ παράγουν περίπου 35 έως 67 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την παραγωγή στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μιας και οι περισσότερες λειτουργούν με αέριο και πετρέλαιο. Η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα σε παραγωγή ενέργειας, αξιοποιώντας τον αέρα, τον ήλιο και το νερό.

Όσον αφορά την ευκολία μετακίνησης, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα σκούτερ απαιτούν ελάχιστο χώρο στάθμευσης. Επιπλέον, λόγω της ικανότητάς τους να παρακάμπτουν τη συμφόρηση, πολλοί είναι αυτοί που πλέον έχουν στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό σκούτερ ή ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση. Μπορεί κανείς να ελιχθεί εύκολα μέσα στην πόλη, προσπερνώντας την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους και επιλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές όπως πλατείες, πεζόδρομους ή σοκάκια. Αντίθετα, μια μηχανή ή ένα μηχανάκι δεν μπορεί κάποιος να το πάρει μαζί του στο σπίτι του ή  στο μετρό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ηλεκτροκίνηση με διάφορα μέσα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις, διαμορφώνοντας ένα πιο υγιές μέλλον για τους πολίτες που έχουν επιλέξει να ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της δημόσιας υγείας με διάφορους τρόπους. Πρώτον, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμβάλλουν στον καθαρισμό του οξυγόνου, με τους πολίτες να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στα καυσαέρια. Αυτό μελλοντικά μπορεί να μειώσει την έξαρση πολλών ασθενειών όπως τα αναπνευστικά προβλήματα, το άσθμα και τις αλλεργίες. Δεύτερον, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου παρέχει επιπλέον άσκηση, ακόμη και με την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και τη συνολική φυσική κατάσταση του αναβάτη. Ειδικά σε περιοχές με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, οι πολίτες πλέον δεν θα σκέφτονται να μετακινηθούν με το ποδήλατο γιατί θα ξέρουν ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία θα έχουν υποβοήθηση. Αυτό προτρέπει ακόμα και τους πιο δύσπιστους της ποδηλασίας να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, χωρίς να ανησυχούν αν θα μπορέσουν να ανέβουν μια ανηφόρα. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να επιλέξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, με την αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων, οι κυβερνήσεις και οι δήμοι προσφέρουν κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ, μειώνοντας περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αντί της βενζίνης σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από τα καύσιμα, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και λιγότερο κόστος μεταφοράς.

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 22/7

xristiana

Περιποιημένα άκρα: Έτσι θα κατακτήσετε τα clean girl nails

xristiana

22° Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

xristiana