25/4/2024
Υλικά
- 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
- 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλ. αλάτι, χωρισμένο
- 8 κ. σ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 16 περίπου μικρά κομμάτια
- 1/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό
- 4 μεγάλα καρότα
- 1 μεσαίος/μεγάλος βολβός μάραθου
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 1/2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 120 γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί με βότανα
- 1 ασπράδι αυγού
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και απλώστε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια επιφάνεια εργασίας.
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων τοποθετήστε το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκορπίστε το βούτυρο σε κύβους πάνω από το αλεύρι. Χτυπήστε μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν και να γίνουν σαν μικρά μπιζέλια. Προσθέστε το νερό και βάλτε τον επεξεργαστή τροφίμων να δουλεύει για αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι η ζύμη να γίνει μεγάλος σβόλος.
- Ρίξτε τη ζύμη στη λαδόκολλα και κάντε την μια λεία μπάλα. Πιέστε τη ζύμη σε δίσκο, σκορπίστε ελαφρά αλεύρι στην κορυφή και ανοίξτε τη ζύμη σε έναν κύκλο. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειος.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα και βάλτε τη στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τα λαχανικά.
- Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα και κόψτε τα σε ροδέλες. Κόψτε το μάραθο στη μέση, αφαιρέστε το μικρό τρίγωνο του πυρήνα και κόψτε σε φέτες. Καθαρίστε και κόψτε το κρεμμύδι στη μέση και στη συνέχεια σε μισοφέγγαρα.
- Τοποθετήστε τα καρότα, το μάραθο και το κόκκινο κρεμμύδι σε ένα μεγάλο ταψί και περιχύστε τα με το ελαιόλαδο. Αλατίστε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ψήστε τα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά.
- Τοποθετήστε το ταψί με την παγωμένη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να τοποθετήσετε τα ψημένα λαχανικά στο κέντρο, αφήνοντας ένα περιθώριο στην άκρη. Θρυμματίστε το κατσικίσιο τυρί πάνω από τα λαχανικά και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να φωλιάσει λίγο από το τυρί μέσα στα λαχανικά.
- Διπλώστε απαλά τις άκρες της ζύμης πάνω από τα λαχανικά (το κέντρο θα μείνει εκτεθειμένο). Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής για να καλύψετε ελαφρά την κορυφή της με ασπράδι αυγού.
- Ψήστε στο φούρνο για 40- 45 λεπτά.
- Σερβίρετε την τάρτα ζεστή από το φούρνο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr