27/4/2024
Πριν περίπου δέκα χρόνια μετά την κυριακάτικη προσευχή «Άγγελος Κυρίου» (Angelus), ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συμβολική κίνηση ειρήνης απελευθέρωσε, με τη βοήθεια δύο παιδιών, δύο κατάλευκα περιστέρια. Η όμορφη στιγμή ελπίδας και αισιοδοξίας γρήγορα μετατράπηκε σε σκηνή… σπλάτερ, αφού ένα κοράκι και ένας γλάρος επιτέθηκαν σε ένα από τα δύο περιστέρια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Η σκηνή απαθανατίστηκε και κυκλοφόρησε στον ιταλικό Τύπο με την Εθνική Υπηρεσία Προστασίας των Ζώων της Ιταλίας (ENPA) να ζητά μέσω ανοιχτής επιστολής από τον Ποντίφικα να μη χρησιμοποιούνται πλέον πτηνά στη λήξη της λειτουργίας, καθώς «η απελευθέρωση αυτών των ζώων που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν σε αιχμαλωσία ισοδυναμεί με καταδίκη τους σε θάνατο». Πράγματι, ένα χρόνο μετά στη θέση τους απελευθερώθηκαν μπαλόνια χωρίς… θύματα.
Γιατί, όμως, ο γλάρος εμφανίστηκε στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό; Παρότι έχει μεσολαβήσει τόσο μεγάλο διάστημα από τη… φονική επίθεση, οι ιταλικές πόλεις έχουν κατακλυστεί από τα λαίμαργα θαλασσοπούλια. Τι τα οδηγεί να εγκαταλείψουν το φυσικό τους χώρο που είναι οι ακτές για να μετακινηθούν σε αστικά κέντρα;
Όπως αναφέρει στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Μάρκο Ντινέτι, υπεύθυνος αστικής οικολογίας της Ιταλικής Ένωσης για την Προστασία των Πτηνών (LIPU), παρατηρείται μαζική παρουσία του κοινού γλάρου Larus michahellis στις ιταλικές πόλεις, με περίπου 50.000-65.000 άτομα να έχουν υπολογιστεί, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τα 24.000 που είχαν εκτιμηθεί τη δεκαετία του 1980.
«Τη νύχτα οι πόλεις είναι δικές τους. Αν η αποκομιδή σκουπιδιών δεν έχει γίνει σωστά, σκίζουν τις σακούλες. Υπάρχουν πολλά όμορφα βίντεο, ανάμεσα στα οποία ένα από τη βόρεια Ευρώπη όπου ένας γλάρος μπαίνει σε κατάστημα, παίρνει ένα σακουλάκι με πατατάκια από το ράφι, το μεταφέρει έξω και το τρώει», λέει ο Ντινέτι και αποδίδει τη μετακίνηση των πτηνών στην τάση του ανθρώπου για υπερβολή.
«Έχουν στη διάθεσή τους πολλούς πόρους. Ξέρουμε ότι το 50%, πολλές φορές και περισσότερο, των τροφίμων καταλήγει στις χωματερές και αυτό για τους γλάρους είναι ένα τεράστιο εστιατόριο, επομένως ρυθμίζοντας τη διαθεσιμότητα των απορριμμάτων μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των γλάρων», προσθέτει.
Το ζήτημα, λοιπόν, μοιάζει ξεκάθαρο: Η αφθονία τροφής σε δρόμους, πεζοδρόμια, έξω από κάδους διευκολύνει τον γλάρο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι είναι πιο εύκολο να γευματίσει στις πόλεις από το να παραμονεύει μέχρι να εντοπίσει τα ψάρια κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Ποια τα αρνητικά, όμως, της παρουσίας των γλάρων στα αστικά κέντρα; Μπορεί να μοιάζουν άκακοι, αλλά πρόκειται για εν δυνάμει επιθετικά πτηνά ιδίως όταν καλούνται να υπερασπιστούν τα μικρά και τη φωλιά τους. Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα θορυβώδη κυρίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και τέλος προκύπτουν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αφού τα περιττώματά τους καλύπτουν επιφάνειες, αγάλματα, μνημεία, πεζοδρόμια, παγκάκια ακόμα και απλωμένα ρούχα.
Όπως τονίζει ο ειδικός, αν ο άνθρωπος εξακολουθήσει να του δίνει τροφή, ο γλάρος θα συνεχίσει να περιφέρεται στις πόλεις περιμένοντας τον επόμενο που θα του προσφέρει φαγητό. Πολλές φορές, μάλιστα, ο γλάρος συνηθισμένος από τα… δωρεάν γεύματα πραγματοποιεί εφόδους κλέβοντας οτιδήποτε μπορεί εκείνη τη στιγμή να καταναλώνει ένας περαστικός.
Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν αφορούν σε εγκαταστάσεις που μπορούν να αποτρέψουν τους γλάρους, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν το διάστημα πριν την αναπαραγωγική περίοδο, δηλαδή τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι φωλιές προστατεύονται από την ιταλική νομοθεσία.
Ο ορνιθολόγος Ροζάριο Μπαλεστριέρι του ζωολογικού σταθμού Anton Dohrn στη Νάπολη μιλώντας σε ειδική περιβαλλοντική εκπομπή τοπικού τηλεοπτικού σταθμού του Λάτσιο, εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ολοένα περισσότερες αποικίες γλάρων στα κτίρια των πόλεων. Αυτό μπορεί να είναι συνώνυμο επιθετικής συμπεριφοράς προς τον άνθρωπο, αφού το πτηνό όταν χτίζει τη φωλιά του προσπαθεί να προστατεύσει τα αυγά και τα μικρά του.
Για αυτό το λόγο, όταν νιώσει ότι απειλείται αρχίζει να κρώζει και μπορεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να πλήξει με το ράμφος του τον άνθρωπο.
Σχετικά με τη δημιουργία φωλιών σε στέγες και μπαλκόνια, ο ειδικός τονίζει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να αγγίξει τα αυγά ή τα μικρά ακόμα και αν είναι μόνα, γιατί προστατεύονται από τους γονείς.
Αν ωστόσο κάποιος βρει ένα μικρό που έχει πέσει από τη φωλιά και κρώζει καλώντας τη μητέρα του, ή αν έχει τραυματιστεί τότε πρέπει να κληθεί η αρμόδια υπηρεσία που θα αναλάβει την περίθαλψή του.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com