ΚεντρικήΟμορφιά

Αντηλιακό: Τι πρέπει να προσέξεις στην ετικέτα του, πριν το αγοράσεις!

10/4/2024

Eάν ένα προϊόν είναι στα φόρτε του αυτήν την περίοδο σίγουρα αυτό είναι το αντηλιακό! Ετοιμαζόμαστε για τις διακοπές του Πάσχα, σίγουρα θα ρίξουμε την πρώτη μας βουτιά καθώς οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν και πρέπει να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για την παραλία. Και χωρίς αντηλιακό δεν πας πουθενά!

Πόσα καλά όμως ξέρουμε να αποκωδικοποιούμε τις ετικέτες του και τελικά αγοράζουμε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε;

Σε ένα αντηλιακό το να ξέρουμε να διαβάζουμε καλά τις ετικέτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση των χαρακτηριστικών του προϊόντος, του επιπέδου προστασίας και των οδηγιών χρήσης.

Αντηλιακό: Αυτοί είναι κάποιοι κοινοί όροι και σύμβολα που βρίσκονται στην ετικέτα του και η σημασία τους

#Αντηλιακός Συντελεστής Προστασίας (SPF):

Το SPF υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB, οι οποίες ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός SPF, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία. Για παράδειγμα, το SPF 30 φιλτράρει περίπου το 97% των ακτίνων UVB, ενώ το SPF 50 φιλτράρει περίπου το 98%.

#Ευρύ Φάσμα:

Αυτός ο όρος υποδηλώνει ότι το αντηλιακό παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη δερματικών παθήσεων έως και καρκίνο του δέρματος, ενώ οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.

#Ανθεκτικότητα στο νερό:

Μερικά αντηλιακά έχουν αντοχή στο νερό και το αναγράφουν στην ετικέτα, από 40 έως 80 λεπτά συνήθως.

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν διατηρεί το αναφερόμενο επίπεδο SPF μετά την καθορισμένη διάρκεια έκθεσης στο νερό ή εφίδρωσης. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ξανά το αντηλιακό μετά το κολύμπι ή την υπερβολική εφίδρωση, ακόμα κι αν το προϊόν είναι ανθεκτικό στο νερό.

#Συστατικά:

Οι ετικέτες αντηλιακών συνήθως αναφέρουν τα ενεργά συστατικά, όπως αβοβενζόνη, οκτινοξάτη, οκτισαλικό, οκτοκρυλένιο, οξυβενζόνη, διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Αυτά τα συστατικά δρουν είτε απορροφώντας είτε αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.

#Οδηγίες χρήσης:

Η ετικέτα παρέχει οδηγίες για τον τρόπο αποτελεσματικής εφαρμογής του αντηλιακού. Μπορεί να συστήσει την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης ποσότητας σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα, χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για επανεφαρμογή (π.χ. κάθε δύο ώρες) και συμβουλεύοντας τους χρήστες να αναζητούν σκιά κατά τις ώρες αιχμής του ήλιου.

#Ημερομηνία Λήξης:

Τα αντηλιακά έχουν τυπωμένη ημερομηνία λήξης στη συσκευασία. Είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιείτε πριν από την υποδεικνυόμενη ημερομηνία, καθώς η αποτελεσματικότητα των δραστικών συστατικών υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου.

#Ευαισθησία δέρματος:

Ορισμένες ετικέτες μπορεί να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία του δέρματος ή προειδοποιήσεις για αλλεργίες, ιδιαίτερα εάν το προϊόν περιέχει πιθανά αλλεργιογόνα ή εάν είναι υποαλλεργικό.

Να θυμάστε ότι πρέπει να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τη συγκεκριμένη μάρκα αντηλιακών που χρησιμοποιείτε και τελικά να καταλήξετε σε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σας!

Πηγή: https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εύβοια: Πυρκαγιά στην Κάρυστο

xristiana

Τρίκαλα: Νέα πεζοπορική διαδρομή 16 χλμ στο πανεπιστημιακό δάσος Περτουλίου

xristiana

Εγκυμοσύνη: Γιατί το έμβρυο κινείται περισσότερο το βράδυ;

xristiana