ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ένας εκπληκτικός υποθαλάσσιος κόσμος αποκαλύπτεται (pics + vid)

18/4/2024

Περίπου 1.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ανοιχτά του Ράπα Νούι ή κοινώς νήσο του Πάσχα, απλώνεται μία τεράστια υποθαλάσσια οροσειρά μήκους 2.900 χιλιομέτρων όπου βρίσκουν καταφύγιο τουλάχιστον 160 θαλάσσια όντα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν εντοπιστεί στην περιοχή αυτή και ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται 50, τα οποία είναι νέα για την επιστημονική κοινότητα.

Ο βυθός του Ράπα Νούι κρύβει έναν πλούσιο κόσμο, σχεδόν άγνωστο για τους επιστήμονες για αυτό το λόγο το Ινστιτούτο Ωκεανών Σμιτ διεξάγει το τελευταίο διάστημα αποστολές για την ανακάλυψή του. Από έρευνα του περασμένου Μαρτίου στα υποθαλάσσια όρη της κορυφογραμμής Νάζκα και Χουάν Φεντάντεζ στη Χιλή καταγράφηκαν περίπου 100 «νέα» είδη.

Τώρα οι ερευνητές στο νέο τους ταξίδι στην υποθαλάσσια κορυφογραμμή Σάλας και Γκόμεζ, που εκτείνεται 1.600 χλμ. από την κορυφογραμμή Νάζκα έως τη νήσο του Πάσχα, εντόπισαν μία σειρά από είδη που δεν πίστευαν ότι θα συναντούσαν στην περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά, ένα κοράλλι Leptoseris, το οποίο δε συνηθίζεται να συναντάται σε τέτοιο βάθος. Αναπάντεχη, όμως, μοιάζει η παρουσία και άλλων ειδών όπως μαλάκια, ψάρια, αστερίες, σφουγγάρια, αλλά και ενός ιδιαίτερου πλάσματος που μοιάζει με μέδουσα και είναι γνωστό ως «ιπτάμενο τέρας σπαγγέτι», ή επιστημονικά Batyphysa conifera, καθώς και ενός «δράκου» που φωσφορίζει της οικογένειας των Stomiidae, του οποίου το είδος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η οροσειρά, όπου πραγματοποιήθηκε η αποστολή, βρίσκεται ανοιχτά των ακτών της Χιλής και εξετάζεται ο χαρακτηρισμός της ως υπεράκτια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή μετά την επικύρωση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Έριν Ε. Ίστον του Πανεπιστημίου του Τέξας Ρίο Γκράντε και τον Χαβιέ Σεγιάνες του Καθολικού Πανεπιστημίου του Βορρά σε συνεργασία με το Θαλάσσιο Συμβούλιο του Ράπα Νούι, εξέτασε προσεκτικά 10 υποθαλάσσιες κορυφές και δύο νησιά στην ωκεάνια κορυφογραμμή.

Κατέληξαν, λοιπόν, πως μεμονωμένα υποθαλάσσια όρη φιλοξενούν ξεχωριστά οικοσυστήματα, όπως «κήπους» με σφουγγάρια και κοραλλιογενείς υφάλους.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα αποτελέσουν την επιστημονική βάση για τη διαχείριση των υφιστάμενων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ενδεχομένως για την επέκτασή τους, ιδίως γύρω από το νησί του Πάσχα.

«Οι εκπληκτικοί βιότοποι και οι ζωικές κοινότητες που ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αποστολών αποτελούν ένα απίστευτο παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτή την απομακρυσμένη περιοχή», σημειώνει στη μελέτη του ο Χαβιέ Σεγιάνες, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βορρά στη Χιλή, ο οποίος συμμετείχε και στις δύο αποστολές.

Η παρατήρηση ξεχωριστών οικοσυστημάτων σε μεμονωμένες κορυφογραμμές υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας ολόκληρης της κορυφογραμμής και όχι μόνο μερικών, υποστήριξε η Ίστον, προσθέτοντας πως τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων στην κορυφογραμμή Σάλας και Γκόμεζ.

Τμήματα της οροσειράς εντός της εθνικής δικαιοδοσίας της Χιλής προστατεύονται, ωστόσο, μεγάλο μέρος της βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Ενώ πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές οι ΗΠΑ, έχουν υπογράψει τη συνθήκη, μόνο η Χιλή και το Παλάου την έχουν επικυρώσει. Εφόσον επικυρωθεί από 60 έθνη τότε μόνο η εκάστοτε χώρα -με επαρκή επιστημονικά δεδομένα- μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνή ύδατα.

Στην οροσειρά Σάλας και Γκόμεζ βρίσκουν καταφύγιο θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια, φάλαινες, ξιφίες, τόνοι και καρχαρίες. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, χαρτογραφήθηκαν 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων έξι υποθαλάσσιων βουνών

Πηγήhttps://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Δρόμεια 2023” Στο Δημοτικό Στάδιο Βάρης

xristiana

Τεό: Γεννήθηκε στην Ισπανία το πρώτο γενετικά τροποποιημένο αρνί

xristiana

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας 

xristiana