ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κύπρος: Συνεχίζεται η σφαγή των αποδημητικών πτηνών – «Εκλεκτό πιάτο» βουτηγμένο στο αίμα

7/3/2024

Τα μεταναστευτικά πτηνά ζουν τη δική τους τραγωδία στην Κύπρο.

Για ακόμα μια χρονιά, λαθροθήρες σκότωσαν το περασμένο φθινόπωρο εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά που κατέληξαν παράνομα σε εστιατόρια ως παραδοσιακό πιάτο.

Τουλάχιστον 435.000 μικρά πτηνά, όπως μαυροτσιροβάκοι, μαυροσκούφηδες, ακόμα και σπουργίτια, πιάστηκαν με δίχτυα ή με ξόβεργες (βέργες καλυμμένες με κόλλα) την τελευταία μεταναστευτική περίοδο, εκτιμούν τρεις ορνιθολογικές οργανώσεις.

Το νούμερο είναι σαφώς μικρότερο από τα 2 και πλέον εκατομμύρια πτηνά που σκοτώνονταν κάθε σεζόν πριν από μια δεκαετία, όμως η όρεξη των Κυπρίων για τα «αμπελοπούλια» που σερβίρονται τηγανητά ή βραστά δεν έχει κοπεί.

«Η παράνομη παγίδευση πτηνών έχει εξελιχθεί σε έγκλημα κατά της άγριας ζωής που τροφοδοτείται από τη ζήτηση» ανέφεραν σε έκθεσή τους η BirdLife Cyprus, η βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών και η Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών.

Ξόβεργες και δίχτυα παγιδεύουν αδιάκριτα τουλάχιστον 157 είδη πτηνών, ανάμεσά τους είδη που δεν τρώγονται, όπως κουκουβάγιες, κούκους και βραχοκιρκίνεζα.

Κοκκινολαίμης παγιδευμένος σε δίχτυ (RSPB)

Στραβά μάτια

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παράνομες παγίδες αυξήθηκαν πέρυσι στην περιοχή της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Δεκέλεια, πιθανώς λόγω έλλειψης προσωπικού για την επιβολή του νόμου.

Η πρακτική περιορίστηκε πριν η Κύπρος γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, καθώς οι μη επιλεκτικές μέθοδοι παγίδευσης απαγορεύονται από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πτηνά.

Έκτοτε, όμως, τα μέτρα έχουν ατονήσει και η μαζική εξόντωση πτηνών λαμβάνει και πάλι μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την BirdLife Cyprus, οι ξόβεργες πολλαπλασιάστηκαν αφότου μειώθηκαν τα πρόστιμα από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι κάνει τα στραβά μάτια.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δέχτηκαν επίθεση από οργανωμένους παγιδευτές στο πεδίο. Αυτό εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τον ρόλο του Κλιμακίου Πάταξης της Αστυνομίας Κύπρου, μετά την επανασύσταση του οποίου (Ιούνιος 2023) θα ανέμενε κανείς ότι θα είχε πιο ενεργή εμπλοκή κατά της παγίδευσης και θα παρατηρείτο αισθητή μείωση στα επίπεδα παγίδευση» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

H τελευταία έκθεση των ορνιθολογικών οργανώσεων έγινε είδηση στο Reuters και τον Guardian, μεταξύ αλλων.

Η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο έχει απασχολήσει ξένα μέσα αρκετές ακόμα φορές στο παρελθόν, όπως το 2017, το 2016, το 2013, το 2010, το 2009 και το 200.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΕΟΦ: Ανακαλείται συμπλήρωμα διατροφής για το σάκχαρο – Δείτε ποιο είναι – Προσοχή για τους διαβητικούς!

xristiana

Προφήτης Ιωήλ

xristiana

Μπαμπά Είσαι Πολύτιμος! …Και Στην Εφηβεία!!

xristiana