ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ιταλία: Στα σκαριά έργο ορόσημο για υπεράκτιο αιολικό-ηλιακό πάρκο ισχύος 540 MW

3/3/2024

Στον Κόλπο του Τάραντα, εκεί που κάποτε χτυπούσε η «καρδιά» της Magna Grecia, αναμένεται να αναπτυχθεί ένα project που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την αγορά των ΑΠΕ.

Ο Τάραντας, ένα από τα πλέον σημαντικά λιμάνια της Νότιας Ιταλίας, στην περιοχή της Απουλίας, αλλά και από τις παλαιότερες πόλεις, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Σπαρτιάτες και εξελίχθηκε γρήγορα σε κορυφαίο εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο της εποχής.

Εκεί τον Απρίλιο του 2022 εγκαινιάστηκε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, το οποίο είχε αναλάβει η ιταλική εταιρεία Renexia, θυγατρική του ισχυρού ενεργειακού και κατασκευαστικού Ομίλου Toto Holding

Το Beleolico, όπως ονομάζεται, αντιμετώπισε δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αλλά τελικά μπήκε στην «πρίζα» στις 21 Απριλίου 2022, ενώ αποτελείται από δέκα ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 30 MW, εγκατεστημένες μπροστά από το λιμάνι του Τάραντα σε βάθη νερού που κυμαίνονται από 3 έως 18 μέτρα.

Το υπεράκτιο υβριδικό

Αυτός ο Κόλπος με τη μακρά ιστορία θα αποτελέσει όμως και το «θέατρο» όπου θα λάβει χώρα ένα νέο και πρωτοποριακό εγχείρημα. Η SolarDuck, η Green Arrow Capital και η New Developments s.r.l. υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο να κατασκευάσουν ένα υπεράκτιο υβριδικό έργο αιολικής-ηλιακής ενέργειας εμπορικής κλίμακας.

Το υπεράκτιο αιολικό-ηλιακό πάρκο με την ονομασία Corigliano θα έχει συνολική ισχύ 540 MW και χαρακτηρίζεται ήδη έργο ορόσημο για την επιτάχυνση της κλιμάκωσης τέτοιων υβριδικών project. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σχετικά, αποδεικνύει τις δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας στην Ιταλία και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το έργο θα αποτελείται από υπεράκτιο αιολικό πάρκο (Floating Offshore Wind) ισχύος 420 MW και πλωτό φωτοβολταικό ισχύος 120 MWp, ενώ σε αυτό θα εγκατασταθεί η μοναδική πατενταρισμένη τεχνολογία ανυψωμένης πλατφόρμας της SolarDuck που επιτρέπει στα φωτοβολταϊκά πάνελ να αναπτύσσονται σε σημαντικά ύψη προκειμένου να αποφεύγουν τα κύματα, διατηρώντας παράλληλα ένα ασφαλείς συνθήκες για πρόσβαση και συντήρηση και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, θα αναδείξει τη σημασία της αξιοποίησης της συμπληρωματικότητας αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Το υπεράκτιο υβριδικό αιολικό-ηλιακό πάρκο Corigliano θα βρίσκεται στον κόλπο του Τάραντα, στις ακτές του Corigliano-Rossano στην Καλαβρία.

Σχεδιάζεται να διαθέτει 28 πλωτές ανεμογεννήτριες για αιολική ισχύ 420 MWp, καθώς και το πλωτό φωτοβολταικό (OFPV) 120 MWp, αποδίδοντας συνολική ισχύ 540 MW. Εκτιμάται ότι μόνο το OFPV θα παράγει περισσότερες από 160 GWh ηλιακής ενέργειας ετησίως.

Οι συντελεστές

Η SolarDuck, είναι μια ολλανδο-νορβηγική εταιρεία και leader στην τεχνολογία των πλωτών φωτοβολταικών, η Green Arrow Capital, κορυφαίος ανεξάρτητος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και εναλλακτικών επενδύσεων στην Ιταλία, και η New Developments s.r.l., ένας από τους πιο έμπειρους ιταλικούς ενεργειακούς ομίλους με εξειδίκευση στην υπεράκτια πλωτή αιολική ενέργεια. Σημειώνεται ότι το έργο αποτελεί μέρος του Ταμείου Υποδομής του Μέλλοντος της Green Arrow Capital («GAIF»), το οποίο επενδύει σε ΑΠΕ και ψηφιακές υποδομές στην Ευρώπη.

«Με την τρέχουσα δυναμική, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την υπεράκτια βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου και να διευκολύνει την κλιμάκωση των OFPV. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για την Ιταλία, αλλά και για άλλες χώρες της Μεσογείου», δήλωσε ο CEO της SolarDuck, Koen Burgers.

Από την πλευρά του ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Green Arrow Capital Group, Daniele Camponeschi, ανέφερε:

«Ως πρωτοπόροι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία, προσπαθούμε συνεχώς να πρωτοστατούμε, με παράδειγμα τα καινοτόμα υπεράκτια έργα μας. Αυτές οι υποδομές αιχμής όχι μόνο παράγουν πράσινη ενέργεια συμβάλλοντας στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση και ανεξαρτησία, αλλά αποδεικνύουν επίσης τη συμπληρωματικότητά τους με τις χερσαίες εγκαταστάσεις, διατηρώντας τους πολύτιμους πόρους γης». Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος υπό αδειοδότηση με εκτιμώμενο COD το 2028.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν τεστ μνήμης για τους ηλικιωμένους στο Πέραμα

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζονται οι διακρίσεις προς τα άτομα με αναπηρία για την Κάρτα Αναπηρίας

xristiana