10/3/2024
Το γήρας και ο θάνατος είναι η φυσική συνέχεια της ζωής. Η επιστημονική κοινότητα από χρόνια αναζητεί τρόπους για να επιμηκύνει τη ζωή και να μας απαλλάξει από τα δεινά του γήρατος.
Η Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας, μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της εποχής της, λίγο πριν πεθάνει τον Μάρτιο του 1603 στα 70 της χρόνια φέρεται να είπε: «Όλα μου τα υπάρχοντα για μια στιγμή ζωής ακόμα».
Το Pew Research Center προβλέπει πως μέχρι το 2050 θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 3.7 εκατομμύρια 100ντάχρονοι, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τον πληθυσμό σε σύγκριση με το 2015. Λίγοι θα ξεπεράσουν το όριο των 110 χρόνων ενώ κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ξεπεράσει το όριο των 120 χρόνων.
Επίσης, κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης με όλα τα κακά επακόλουθα που αυτό συνεπάγεται.
Η ιδέα ενός γνήσιου ελιξιρίου μακροζωίας έχει τον τελευταίο καιρό απογειωθεί και εφόσον οι προσπάθειες ευοδωθούν, τα γενέθλια των 100 χρόνων μπορούν να γιορταστούν από την πλειοψηφία των ανθρώπων στον πλανήτη, ενώ τα 120 χρόνια μπορεί να φαίνονται σαν μια λογική προσδοκία.
Η ημερίδα με τίτλο «ΓΗΡΑΤΕΙΑ: ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ» εστιάζει το ενδιαφέρον της στους βασικούς μηχανισμούς του γήρατος, στις νοητικές λειτουργίες στην περίοδο της 3ης ηλικίας, στον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην διαδικασία της γήρανσης, και τέλος στα διάφορα φαρμακευτικά ελιξίρια της μακροζωίας ή σενολυτικά φάρμακα. Σ’ αυτά υπάγεται η μετφορμίνη, η οποία έχει εγκριθεί για χρήση κατά του διαβήτη τύπου 2, η ραπαμυσίνη που είναι ένα ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και διάφορα άλλα που είναι υπό δοκιμή.
Τέλος, η επιμήκυνση της ζωής και μάλιστα χωρίς εμφανή νοσηρά φαινόμενα δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για τα άτομα της 3ης ηλικίας που θέλουν να την ζήσουν με αξιοπρέπεια, αγάπη, φιλία και αλληλεγγύη.
Δημιουργεί επίσης αυξημένες υποχρεώσεις στην πολιτεία που θα πρέπει πλέον να προσαρμόσει τις κοινωνικές ανάγκες αυτών των ατόμων στα σύγχρονα δεδομένα και να τα στηρίξει ανάλογα.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν για τα θέματα αυτά στην συγκεκριμένη ημερίδα. Πριν το μεσημέρι και στο τέλος της ημερίδας θα υπάρξει ελεύθερη συζήτηση με το κοινό.
► Info
«Γηρατειά: Τι ξερούμε και τι πρέπει να κάνουμε για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια μας»
Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024
Εκπαιδευτικό κέντρο ΚΡΑΣΣΑ
Είσοδος ελεύθερη
Απαιτείται προκράτηση στο 2310309351
Πηγή: https://cityportal.gr