ΚεντρικήΜαγειρική

Babka με σοκολάτα

27/3/2024

Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι

225 γρ. αλεύρι Manitoba

75 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

80 γρ. ζάχαρη άχνη

130 γρ. φρέσκο ​​πλήρες γάλα

3 αυγά

1 λοβό βανίλιας

90 γρ. μαλακό βούτυρο

2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη σοκολάτα

10 ρ. σκόνη κανέλας

60 γρ. βούτυρο

Για βούρτσισμα

1 αυγό

2 κ.σ γάλα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε τα δύο κ αλεύρια, τη ζάχαρη και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα και χτυπάμε το μείγμα με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε το αλάτι.

Ανάβουμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος και των αυγών και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ανακατευτεί έτσι ώστε να στρίψει γύρω από το γάντζο και να φύγει εντελώς από τα πλαϊνά του κάδου του μίξερ.

Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τον λοβό βανίλιας και τους ενσωματώνουμε στο βούτυρο που είναι κομμένο σε κομμάτια. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο τη φορά στο μίξερ, περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς, πριν προσθέσουμε κι άλλο. Αυτή η διαδικασία θα μας πάρει περίπου 10-15 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε μια μπάλα. Ύστερα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε σβηστό φούρνο με το φως αναμμένο για 2μιση ώρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Χοντροκόβουμε τη μαύρη σοκολάτα και την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ με τις λεπίδες. Προσθέτουμε επίσης την κανέλα και το βούτυρο κομμένο σε κύβους από το ψυγείο. Χτυπάμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε ψίχουλα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη μεταφέρουμε ξανά στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη για να αποκτήσουμε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 40 x 35 cm. Απλώνουμε όλη τη γέμιση στην επιφάνεια αφήνοντας 3-4 εκ. από την άκρη, μετά χτυπάμε το αυγό με το γάλα σε ένα μπολ και αλείφουμε τις κενές άκρες.

Τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά και, αφού έχουμε ένα ρολό, το κόβουμε τη στη μέση κατά μήκος για να αποκτήσουμε δύο μέρη. Πλέκουμε τα δύο μέρη, αφήνοντας τη γέμιση προς τα πάνω και κολλάμε τα δύο άκρα, τα οποία στη συνέχεια τα γυρνάμε ελαφρώς προς τα κάτω.

Τοποθετούμε το babka σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τη εταφέρουμε στον φούρνο και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-60 λεπτά, στη συνέχεια το αλείφουμε απαλά με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

Το babka είναι έτοιμο, το κόβουμε σε φέτες και το απολαμβάνουμε.

Συμβουλές

  • Είναι πολύ σημαντικό, στα ζυμωτά προϊόντα, να κρατάμε μακριά τη μαγιά και το αλάτι. Το αλάτι εμποδίζει τη δράση της μαγιάς οπότε θα χρειαστεί να το προσθέσετε μόλις ενσωματωθεί καλά η μαγιά.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά μπύρας αντί να χρησιμοποιήσετε 7 γραμμάρια αφυδατωμένης μαγιάς, χρησιμοποιήστε 21 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς.
  • Αν δεν σας αρέσει η κανέλα μπορείτε να την παραλείψετε.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε το babka για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένο σε μεμβράνη. Μπορείτε να το καταψύξετε, ολόκληρο ή σε μερίδες.
  • Στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και την Αλβανία παρασκευάζεται παραδοσιακά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Πηγή: https://jenny.gr

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Το #1 ρόφημα που καθυστερεί την γήρανση, σύμφωνα με διαιτολόγο

xristiana

Το αντιοξειδωτικό λαχανικό που ρυθμίζει τις ορμόνες και ενισχύει την άμυνα

xristiana