News ΑΜΕΑΚεντρική

Χωρίς ράμπες ΑμεΑ τα δημοτικά κτίρια Τριφυλίας

10/3/2024

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει στην Τριφυλία από την έλλειψη ραμπών πρόσβασης ΑμεΑ τόσο σε δημόσια κτίρια και μη, όσο και στην κίνηση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν του προηγούμενου Σαββάτου, στην ιατρική ημερίδα που έγινε στα Φιλιατρά, όπου έφτασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ωστόσο δεν μπόρεσε να προσέλθει στο χώρο που γινόταν η εκδήλωση στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο καθώς δεν υπήρχε ράμπα ΑμεΑ και αποχώρησε.

Με αφορμή και αυτό το γεγονός και περνώντας από τα δημοτικά καταστήματα των τριών μεγάλων πόλεων σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι φιλικά και εύκολα προσβάσιμα σε ΑμεΑ, αφού είτε δεν υπάρχουν ράμπες είτε είναι υποτυπώδεις, είτε δεν οδηγούν στους κύριους χώρους τους. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι οι αίθουσες που κατά κύριο λόγο γίνονται εκδηλώσεις είτε από φορείς είτε από το Δήμο στις τρεις μεγάλες πόλεις και εκεί τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα.

Οσον αφορά την προσβασιμότητα που υπάρχει στα πεζοδρόμια των πόλεων, εξαίρεση αποτελούν μόνο τα τμήματα που έχουν κατασκευαστεί τις 2 τελευταίες δεκαετίες, όπου υπάρχουν ράμπες και πλάκες όδευσης τυφλών. Τα οποία συνήθως είναι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, όχι όμως στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των πεζοδρομίων τους. Όταν φυσικά και εκεί δεν υπάρχουν διάφορα εμπόδια και αντικείμενα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσβαση στον δημόσιο χώρο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τυχόν αναπηρία ή όχι.

Για να επανέλθουμε στο ζήτημα των δημοτικών καταστημάτων και ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, αυτό που βλέπει κανείς είναι ότι η κεντρική είσοδος του Δημαρχείου δεν έχει ράμπα ΑμεΑ. Η μοναδική πρόσβαση που υπάρχει είναι από πλαϊνή είσοδο που οδηγεί στο νέο πρόσθετο κτήριο του δημαρχείου, ωστόσο η εσωτερική σκάλα που συνδέει τα δύο κτίρια αποκλείει την πρόσβαση προς το παλιό κτίριο, δηλαδή προς το γραφείο του δημάρχου, αντιδημάρχων και σε διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Δηλαδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου.

Στα Φιλιατρά η ράμπα που υπάρχει είναι υποτυπώδης και βρίσκεται από την πλευρά του αίθριου του Δημαρχείου περνώντας από μια στενή εξωτερική πόρτα, αλλά και εκεί δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Στους Γαργαλιάνους δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης μέσω ράμπας στο Δημαρχείο. Μια ράμπα πρόσθετη που είχε τοποθετηθεί, έχει αφαιρεθεί.

Επίσης σε χώρους που γίνονται συνήθως οι εκδηλώσεις τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα, στην Κυπαρισσία στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην κεντρική είσοδο δεν υπάρχει ράμπα ΑμεΑ και η δυνατότητα πρόσβασης υπάρχει μόνο από πλαϊνή πόρτα που ουσιαστικά είναι στο ίδιο επίπεδο το προαύλιο και το εσωτερικό. Στα Φιλιατρά που δεν είναι δημοτικά κτίρια, αλλά συνήθως γίνονται εκδηλώσεις, ράμπα ΑμεΑ υπάρχει μόνο στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο, στο Βορρέειο όπως αναφέραμε στην αρχή δεν υπάρχει, ενώ στους Γαργαλιάνους στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη που είναι ουσιαστικά και ο μοναδικός χώρος δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ.

Η έλλειψη ραμπών δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα προσβασιμότητας, αλλά αποτελεί και ένδειξη της έλλειψης σεβασμού και κατανόησης προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε αναφορά στο ζήτημα, ειπώθηκε πως είναι σε εξέλιξη να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή ραμπών ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες, και όπως αναφέρθηκε από το δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη θα γίνουν και σε δημοτικά κτίρια.

Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι έχουν γίνει βήματα για την εξασφάλιση της πρόσβασης ΑμεΑ σε διάφορους χώρους, όπου γίνονται νέες παρεμβάσεις έργων. Αλλά και σε παραλίες της περιοχής, καθώς ο Δήμος έχει προμηθευτεί και έχει τοποθετήσει ειδικούς διαδρόμους αλλά και αμαξίδια για την πρόσβαση στη θάλασσα, στην παραλία της Κυπαρισσίας, του Καλού Νερού και των Γαργαλιάνων.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη βήματα, από τη μια σε υποδομές για να υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης και από την άλλη σε συμπεριφορές ώστε όπου υπάρχουν αυτές οι υποδομές να μην τις εμποδίζουμε εμείς, που έτυχε να μην τις χρειαζόμαστε.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Πηγή: https://eleftheriaonline.gr

Related posts

Εμβοές: Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

xristiana

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή σε ολόκληρη τη χώρα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 23/7

xristiana