25/3/2024
Στα 45 ευρώ για σήμερα η μεγαβατώρα στην χονδρική αγορά με απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα-Σταθερά πέριξ των 27 ευρώ το φυσικό αέριο.
Μνήμες από τα…παλιά, πριν η ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση εκτοξεύσουν τις τιμές των ενεργειακών προιόντων, φέρνει το τρέχον τριήμερο της 25ης Μαρτίου.
Και τούτο καθώς για σήμερα 24 Μαρτίου η τιμή του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά έχει πέσει στα 45 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα που είχαμε να δούμε πολύ καιρό.
Μάλιστα για 7 περίπου ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα η τιμή ήταν μηδενική λόγω και της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ.
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα Κυριακή 24 Μαρτίου διαμορφώνεται στα 45,05 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη να είναι μηδενική και την υψηλότερη να φτάνει στα 78,68 ευρώ/MWh. Η σημερινή τιμή είναι χαμηλότερη κατά 18,24% σε σχέση με χθες Σάββατο 23 Μαρτίου, που ήταν στα 55,10 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει κατά 21,14% σε σχέση με την τιμή των 68,9 ευρώ/MWh της Παρασκευής.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 56,54% και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση το φυσικό αέριο με ποσοστό 20,82%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με ποσοστό 15,98%, τα υδροηλεκτρικά με ποσοστό 3,80% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (0,24%).
Βεβαίως για σήμερα όπως και για χθες παρατηρείται λόγω Σαββατοκύριακου και μια κάμψη της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με αυτά τα δεδομένα το τριήμερο θα κυλήσει με χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.
Σταθερό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την μικρή ανάκαμψη των τιμών την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένει σταθερά πέριξ των 27 ευρώ/MWh.
Με βάση την τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 23 Μαρτίου στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Απρίλιο έκλεισαν στα 27,39 ευρώ/MWh καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 1,5%. Έτσι ναι μεν η τιμή είναι ελαφρά πιο ανεβασμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που είχε κατρακυλήσει μέχρι και τα 23 ευρώ/MWh, ωστόσο δεν αναμένεται, υπό τις παρούσες συνθήκες κάποια άμεση «εκτόξευσή» τους.
Προς αυτή την εκτίμηση συνηγορεί το γεγονός ότι σιγά σιγά εισερχόμαστε στο τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, κάτι που σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις δημιουργεί ένα σχετικά αξιόπιστο «δίχτυ ασφαλείας» τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.newmoney.gr