ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Προσοχή, μην αγγίζετε»: Σπάνιος μπλε δράκος τρομοκρατεί λουόμενους

17/3/2024

Ο Γλαύκος ο Ανθηδόνιος στην ελληνική μυθολογία ήταν ένας θαλάσσιος δαίμονας με σώμα ανθρώπου και ουρά ψαριού που περιπλανιόταν μάταια στη θάλασσα κλαίγοντας για την αθανασία του και κουβαλώντας μελαγχολικά το βάρος των μοιραίων ερώτων του.

Ένας άλλος γλαύκος, ο γλαύκος του Ατλαντικού αυτή τη φορά, κοινώς ο μπλε δράκος της θάλασσας, μπορεί να μη φέρει ανάλογα φορτία, αλλά η παρουσία του στη θάλασσα κάθε άλλο από ευχάριστη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ένα μόνο άγγιγμά του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ζώα και ανθρώπους.

Οι σπάνιοι μπλε δράκοι με το έντονο μπλε και ασημί χρώμα τους ξεβράζονται στις ακτές του Τέξας στις ΗΠΑ με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν τους επισκέπτες να αποφεύγουν να τους αγγίξουν καθώς το τοξικό τους τσίμπημα μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Παρότι ζουν στις ανοιχτές θάλασσες με προτίμηση τα τροπικά νερά των ακτών της Νοτίου Αφρικής, των ακτών της Αυστραλίας, της Μοζαμβίκης και κάποιων της Ευρώπης, όμως, πλέον οι μικροί δράκοι -που για κάποιους μοιάζουν με Πόκεμον- έχουν φτάσει στα παράλια του Τέξας ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα.

Ο Ντέιβιντ Κάμπελ, θαλάσσιος βιολόγος και ιδρυτής της MarineBio Conservation Society που ζει στην αμερικανική πολιτεία, μιλώντας στο δίκτυο BBC εξήγησε ότι τα πλάσματα αυτά «είναι πολύ αδύναμοι κολυμβητές και παρασύρονται από τα ρεύματα».

Στην επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου Ερευνών Harte για τον Κόλπο του Μεξικού στο Τέξας στο Facebook καλούνται οι πολίτες να μην αγγίζουν τον μπλε δράκο.

«Κάθε άνοιξη, όταν πνέουν δυνατοί νοτιοανατολικοί άνεμοι, έχουμε ένα κύμα μπλε δράκων. Ο Τζέις Τάνελ (θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας) τράβηξε τις φωτογραφίες την Κυριακή στο North Padre», αναφέρει η ανάρτηση και συνεχίζει λέγοντας πως ανάμεσα στα άλλα όντα που ξεβράστηκαν, εντοπίστηκαν πολλοί μικροί δράκοι.

Όταν νιώσει απειλή ή κάποιος τον αγγίξει, μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες με το τσίμπημά του. Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να φωτογραφίζουν τα σπάνια αυτά πλάσματα, χωρίς όμως να τα αγγίζουν.

Τους ερχόμενους μήνες αναμένεται νέο κύμα… αφίξεων καθώς οι ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα τους παρασύρουν στη στεριά.

«Έχει ένα πραγματικά όμορφο ιριδίζον μπλε και ασημί χρώμα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι θέλουν να τα αγγίζουν», εξήγησε ο Τάνελ, αλλά ένα τσίμπημά του είναι αρκετό για να προκαλέσει ναυτία, πόνο, εμετό, οξεία αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Σύμφωνα με τον ειδικό, μάλιστα, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και νοσηλεία.

https://youtube.com/watch?v=jbNDk6sPdx4%3Ffeature%3Doembed

«Ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στο τσίμπημα. Μερικοί άνθρωποι έχουν άσχημη αντίδραση», διευκρίνισε ο Τάνελ στο Usa Today και πρόσθετε ότι μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή καλώντας όσους έχουν τσιμπηθεί από τον δράκο να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φοιτητής θαλάσσιας βιολογίας από την Αυστραλία το τσίμπημα από μπλε δράκο «είναι το πιο επώδυνο πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κετογονική δίαιτα: Γιατί αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

xristiana

ΕΟΔΥ: Ενημερωτική Καμπάνια Για HIV/AIDS Και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

xristiana

Κ. Σκρέκας: Στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα — Απορροφάται το 90% της αύξησης

xristiana