News ΑΜΕΑΚεντρική

Μητσοτάκης για ΑμΕΑ: «Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους»

14/3/2024

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Για αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα».

Μητσοτάκης: «Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη»

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο.  «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημμένη με οικονομικά οφέλη.  Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη».  Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες. 

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και τα αποτελέσματα πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ανεργία (έλλειψη προσωπικού), ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών.  «Πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια «στην Τυραννία της Πλειοψηφίας». 

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Κλείνοντας το firechat, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο.  «Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους.  Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: https://www.lifo.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στον Πύργο

xristiana

Ενημέρωση κατά του καρκίνου του Μαστού στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου

xristiana

Η Κολομβία κήρυξε πόλεμο στους «ιπποπόταμους της κοκαΐνης» του Εσκομπάρ

xristiana