ΚεντρικήΠεριβάλλον

Θα μείνει χωρίς πάγους η Αρκτική μέχρι το 2030; (γραφήματα)

10/3/2024

«Η Αρκτική από λευκή θα γίνει μπλε» κατά τους θερινούς μήνες προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Οι παγετώνες λιώνουν»: Αυτή είναι η φράση που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να σημαίνουν σήμα κινδύνου για το εύθραυστο οικοσύστημα της Αρκτικής.

Μπορεί το σενάριο αυτό να φαντάζει μακρινό, όμως, σύμφωνα με μελέτη η Αρκτική μπορεί να «απογυμνωθεί» από τους πάγους της μέσα στα επόμενα 10 χρόνια!

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Nature Reviews Earth & Environment και το Pnas οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να εξαντλήσει το θαλάσσιο πάγο της μέσα στην επόμενη δεκαετία εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Σε μία προσπάθεια να οπτικοποιήσουν το δυσοίωνο αυτό σενάριο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ χρησιμοποίησαν μία εικόνα: Η Αρκτική από λευκή θα γίνει μπλε!

Με λίγα λόγια η υποχώρηση των πάγων θα σημάνει τη δραματική αλλαγή της περιοχής αφού η ελάχιστη παγοκάλυψη θα φτάσει σε επίπεδα χαμηλού ρεκόρ μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μπορεί να εκτιμάται ότι το 2050 θα γίνουμε μάρτυρες ενός ολόκληρου μήνα χωρίς πάγο, όμως, τα πρώτα δείγματα μίας «γυμνής» Αρκτικής θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέχρι το 2030 τουλάχιστον για λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ανεξάρτητα από την πορεία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Οι περισσότερες προβλέψεις για μια Αρκτική χωρίς πάγους “βλέπουν” τον Σεπτέμβριο τον μήνα με τη χαμηλότερη εποχιακή παγοκάλυψη και, επομένως, τον πρώτο που θα φτάσει σε συνθήκες χωρίς πάγους. Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι οι πρώτες συνθήκες υποχώρησης των πάγων θα μπορούσαν δυνητικά να εμφανιστούν στις δεκαετίες 2020-2030 και είναι πιθανό να εμφανιστούν μέχρι το 2050. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα σε αυτές τις προβλέψεις, που κυμαίνεται από τη δεκαετία του 2010 έως το 2100», αναφέρει η έρευνα. Παράλληλα, σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας τα πρώτα δείγματα χωρίς πάγο θα μπορούσαν να εμφανιστούν με την αύξηση 1,3 βαθμών Κελσίου κι είναι πιθανό να εμφανιστούν με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμών Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι η παγοκάλυψη της περιοχής θα ελαττωθεί κατά λιγότερο από 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, το όριο που καθορίζεται για να σηματοδοτήσει τη μετάβαση από τη «λευκή» στη «μπλε» Αρκτική. Επισημαίνεται πως το ελάχιστο που έχει καταγραφεί τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 3,3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά ήταν άνω των 5 εκατ. τη δεκαετία του 1980.

Είναι πιθανό, λοιπόν, να μετατραπεί σε ανοιχτή θάλασσα από τον Μάιο ως τον Ιανουάριο αν οι ρύποι αυξηθούν σημαντικά, ενώ στο ενδεχόμενο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να επιβεβαιωθεί το σενάριο για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως περίοδοι χωρίς πάγο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη γεωλογική ιστορία της Αρκτικής, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες και σε αυτό τον βαθμό δεν καταγράφονται εδώ και τουλάχιστον 80.000 χρόνια.

Όπως αναμένεται οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στο οικοσύστημα της περιοχής και όσο δε λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τόσο πιο σφοδρές θα είναι οι συνέπειες.

«Ακόμη και αν οι συνθήκες χωρίς πάγο είναι αναπόφευκτες, πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εκπομπές μας για να αποφύγουμε παρατεταμένες περιόδους χωρίς πάγο», τονίζει η Αλεξάντρα Τζαν, μία από τις επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη και καλεί τους αρμόδιους φορείς να δράσουν άμεσα, καθώς μπορεί κάποιες από τις αλλαγές που προβλέπονται να μοιάζουν αναπόφευκτες, για κάποιες όμως υπάρχει ακόμα -μικρό- περιθώριο βελτίωσης.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Photo: Pexels

Related posts

ΑΠΕ: Ήρθε η ώρα να…παραγκωνίσουν τον άνθρακα;

xristiana

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Την Αταξία Του Φρίντριχ

xristiana

Λάρισα: Χριστουγεννιάτικο Bazaar Για Την Ενίσχυση Του Δημοτικού Γηροκομείου

xristiana