ΚεντρικήΚοινωνικά

Ανάβει ο «Φανός» στο Κονταξοπούλειο

13/3/2024

Ο «Φανός» θα ανάψει την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στις 7.30 το απόγευμα στο «Κονταξοπούλειο» Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου (Θεσσαλονίκης και Λ. Βύρωνα, Ωραιόκαστρο), με ζωντανή μουσική και χορευτές από τον Λαογραφικό Όμιλο Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης», οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έθιμο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία μεταξύ του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Μακεδνός» και του Δήμου Ωραιοκάστρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στον χώρο θα διατίθενται προς πώληση εδέσματα και ποτά.

Ο «Φανός» είναι ένα έθιμο που αναβιώνει στην Κοζάνη ο Λαογραφικός Όμιλος Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης» και με πρωτοβουλία του «Μακεδνού» παρουσιάζεται στο Ωραιόκαστρο. Πρόκειται για μια γιορτή με τραγούδι και χορό, που στήνεται γύρω  από μια φωτιά που καίει όλη τη νύχτα.

Μεταξύ άλλων, λέγονται τραγούδια της αγάπης και του έρωτα και κάποια εμπνευσμένα από τα κατορθώματα των κλεφτών κατά την Επανάσταση του 1821.

Πηγή: https://ditika.gr

Related posts

Ζώδια σήμερα (10/04): Προσέξτε την τάση επιμονής – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ξηρασία: Η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία έχασε δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνειας

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Παράταση Αιτήσεων Στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων

xristiana