ΚεντρικήΠεριβάλλον

Αμπελώνες «σκαρφαλώνουν» στο βουνό για να γλιτώσουν από τον καύσωνα

23/3/2024

Στις πλαγιές του ανενεργού ηφαιστείου Μόντε Βουλτούρε με ύψος 1.326 μέτρα στην Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, σε απόσταση αναπνοής από τις ηφαιστειακές λίμνες Μοντίκιο, ξεπροβάλλει σε έκταση 11 εκταρίων ένας αναπάντεχος επισκέπτης: Οι αμπελώνες του Αλιάνικο. Ένα ξεχωριστό κρασί, από τα καλύτερα της Ιταλίας, με ελληνικές «ρίζες» αφού το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «Ελληνικό» και στο παρελθόν λεγόταν Βίνο Ελλένικο.

Τι γυρεύει, όμως, ένας αμπελώνας σε υψόμετρο 800 μέτρων; Σε μία προσπάθεια οι οινοπαραγωγοί του οινοποιείου Terra dei Re, τη Γη των Βασιλέων, να προστατεύσουν τα πολύτιμα αμπέλια τους από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας τόλμησαν να «σκαρφαλώσουν» πιο ψηλά από τους άλλους οινοπαραγωγούς της περιοχής.

Πιο ευνοϊκές συνθήκες για το Αλιάνικο είναι όταν βρίσκεται ανάμεσα στα 200 και 600 μέτρα, ενώ δύο ετικέτες υποδεικνύουν το χρόνο παλαίωσής του: Vecchio, για τουλάχιστον τρία χρόνια, και Riserva για πέντε χρόνια.

Η βιωσιμότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν προτεραιότητα για την οικογένεια του Πάριντε Λεόνε που παράγει ετησίως 70.000 μπουκάλια Αλιάνικο, Πινό Νουάρ και λευκή Μαλβαζία.

Ο Λεόνε, μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, τονίζει η οικογένειά του στοχεύει στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της φυσικής ισορροπίας καταβάλλοντας προσπάθειες η δραστηριότητά τους να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Δε θα μπορούσαν, λοιπόν, να μην είναι υπερήφανοι για την επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου, την πιστοποίηση Friend of the Earth που έλαβε για πρώτη φορά εταιρία στο χώρο του οίνου με το Αλιάνικο του Βουλτούρε Νόκτε να είναι το πρώτο πιστοποιημένο αειφόρο κρασί. Ανάλογη υπερηφάνεια νιώθουν καθώς από το 2010 για κάθε μπουκάλι άρχισαν να μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα περίπου 1,04 κιλά. Πλέον, 14 χρόνια μετά για το κάθε μπουκάλι απελευθερώνονται εκπομπές μόλις 720 γραμμαρίων και όπως επισημαίνει ο Λεόνε «δε σταματούμε εδώ».

Αλλωστε, η καινοτομία, η έρευνα, η ιστορία και οι παραδόσεις εδώ «παντρεύονται» μοναδικά σε συνδυασμό βέβαια με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, αφού ο σεβασμός σε όσα προσφέρει η φύση είναι απόλυτος.

Για αυτό το λόγο η εταιρία έχει υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξουν παραφωνίες που θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της φύσης.

Οι ιδιοκτήτες έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους γύρω από τους τρόπους που θα ρυπαίνουν λιγότερο, συγκεντρώνουν δεδομένα για καταγράψουν τη ροή των εκπομπών αναλύοντας τον κύκλο ζωής των κρασιών, παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας στον αμπελώνα και γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον οι μεταφορές των προϊόντων, ενώ ξέρουν με ακρίβεια πόση ενέργεια δαπανάται στο κελάρι παρεμβαίνοντας στοχευμένα όπου παρατηρείται υπερβολική κατανάλωση.

Ήδη η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται με φωτοβολταϊκά συστήματασυγκεντρώνεται το βρόχινο νερό σε ειδικές δεξαμενές και επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία, έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και έπειτα από 10 χρόνια μελετών και συλλογής δεδομένων, έχουν προσδιοριστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανά μπουκάλι. Σύμφωνα με αυτές, λοιπόν, έχουν εφαρμοστεί μέτρα για τη μείωση των εκπομπών κατά 30%.

Λέξη-κλειδί, όμως, είναι και η βιοποικιλότητα για την εταιρία που ιδρύθηκε το 2000 από τους Λεόνε και την οικογένεια των Ραμπάσκο. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μπαζιλικάτα, το 2013 ξεκίνησαν να μελετούν επιστημονικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή οίνου στην εταιρία τους και παράλληλα ξεκίνησαν να καταγράφουν όλα τα όντα που βρίσκουν καταφύγιο στις εκτάσεις τους. Γαιοσκώληκες, πεταλούδες, έντομα, έχουν καταγραφεί καθώς λειτουργούν ως δείκτης της ποιότητας του αέρα και της υγείας του εδάφους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, αλλά ενισχύεται η ανάπτυξη αγριόχορτων που συμβάλλουν ώστε η γη να διατηρήσει τη φυσική της ισορροπία.

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να εγκατασταθούν μονάδες ελέγχου μέσω των οποίων θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την υδροδότηση του υπεδάφους και την έκθεση στον ήλιο.

Όπως εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ο Λεόνε με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα καιρικά γεγονότα, τα οποία όπως αναφέρει «με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Γνωρίζετε ότι έπρεπε να φυτέψουμε τα τελευταία αμπέλια Πινό Νουάρ σε υψόμετρο 800 μέτρων για να τα προστατεύσουμε από τους καύσωνες; Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτό θα ήταν παράλογο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να επιβαρύνουμε τον πλανήτη όσο το δυνατόν λιγότερο».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στη Θεσσαλονίκη

xristiana

Συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών και ορμονικών παραμέτρων η παχυσαρκία

xristiana

Προς άρση το καθεστώς προστασίας για τον λύκο – Γιατί αντιδρούν οι οργανώσεις

xristiana