ΚεντρικήΠεριβάλλον

Χατζηγάκης (Hexicon): Κρίσιμη παράμετρος η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να μην χαθεί το στοίχημα με τα θαλάσσια αιολικά

25/3/2024

Δεν αρκεί να κατασκευαστούν υπεράκτια αιολικά, χρειάζεται και εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να γίνει το κέντρο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δημιουργώντας υπεράξια στην ελληνική οικονομία, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης, στην ομιλία του σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή που οργανώθηκε από την σχολή διπλωματίας Fletcher του πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης.

Ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε πως το στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να δημιουργήσει πλωτά αιολικά πάρκα στις Ελληνικές θάλασσες μέχρι το 2030, αλλά να χτίσει και μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα που θα τονώσει την τοπική βιομηχανία και την οικονομία μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power μίλησε και για τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο της ανάπτυξης και ωρίμανσης αυτών των έργων.

Τα πλωτά αιολικά είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και για αυτό δεν πρέπει να την σπαταλήσουμε κάνοντας παρόμοια λάθη με αυτά του παρελθόντος. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και να τους εξηγήσουμε (κράτος, εταιρίες, φορείς) τι μπορούμε να πετύχουμε εάν τα καταφέρουμε. Να τους εξηγήσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος όταν κερδηθεί το στοίχημα των υπεράκτιων αιολικών και να γίνουν συμμέτοχοι στα έργα αυτά. Και η προσέγγιση με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνει τώρα, όχι όταν έρθει η ώρα των διαγωνισμών» τόνισε ο κ. Χατζηγάκης.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power είπε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στο κομμάτι της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά ακόμα είμαστε πίσω στο κομμάτι της προσαρμογής (adaptation) από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι πλέον σαφές πως οι πλημμύρες (όπως φάνηκε από τον Ιανό και τον Ντάνιελ), οι μεγάλες πυρκαγιές όπως αυτή της Εύβοιας, η λειψυδρία και μια σειρά από φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή δεν θα τα βιώνουμε μια φορά τα 100 χρόνια αλλά, δυστυχώς, σε τακτικά διαστήματα και για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να θωρακιστούμε το συντομότερο δυνατόν» υπογράμμισε ο κ. Χατζηγάκης.

Ποια είναι η Hexicon

Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.

Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο προς ανάπτυξη 20+ GW (portfolio gross capacity).

Διαθέτει την δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο κόστος. Η κατοχυρωμένη πατέντα TwinWind™ αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, το TwinWind™ επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ισχύος ανά θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τις πλωτές πλατφόρμες μιας ανεμογεννήτριας. Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

8ο Πανελλήνιο Αρρυθμιολογικό Συνέδριο

xristiana

Δωρεάν Τεστ Παπ στον Δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

xristiana

Πέντε tips για άθληση με ασφάλεια όταν κάνει κρύο

xristiana