ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τιμολόγια ρεύματος: Ο Μάρτιος 2024 φέρνει μείωση στις τιμές

1/3/2024

Επιστρέφουν στα επίπεδα προ κρίσης οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με άμεσο όφελος για όλους τους καταναλωτές στα τιμολόγια, καθώς η μέση μηνιαία τιμή υποχωρεί πλέον πάνω από 80%, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου του 2022.

Μια μεγαβατώρα κοστίζει τώρα κάτω από 75 ευρώ όταν, εν μέσω κρίσης είχε εκτοξευθεί ακόμη και στα 436 ευρώ. Τον Μάρτιο, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για δύο χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν το μόνιμο άγχος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, όμως, ρίχνει το κόστος της κιλοβατώρας για το Μάρτιο σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, 1,8 λεπτά, φθηνότερο ακόμα και από το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, τα κίτρινα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η επιστροφή των χρεώσεων της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 οφείλεται και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του έτους. Η απόκλιση χονδρικής λιανικής είναι στα 2,5 με 4 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συστήματος η λιανική είχε φτάσει να είναι ακόμα και 56% ακριβότερη.

Τα λεγόμενα υπερκέρδη της λιανικής αναμένεται να καταλογιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πρώτη δόση θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να επιλέγετε υγιεινά οστρακοειδή και ψάρια

xristiana

Ξεκινάει Από Τον Δήμο Χανίων Η Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ

xristiana

Ιδέες για εντυπωσιακά looks… μέσα στο σπίτι-Τα πιο κομψά loungewear outfits

xristiana