ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές

12/3/2024

Με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο επιδοτεί με ένα γενναίο ποσό -έως και 8.000 ευρώ- την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, να τετραπλασιάζει τις πληρωμές, δεν είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι πωλήσεις EV στην Ελλάδα τρέχουν με ρυθμό αύξησης 147% πέρυσι σε σχέση με το 2022.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και την αντικατάσταση του στόλου των Ι.Χ. της χώρας που είναι από τους παλαιότερους -αν όχι ο παλαιότερος- της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τον ίδιο ρυθμό έχουν πατήσει… γκάζι και οι φορτιστές, με θέσεις φόρτισης να δημιουργούνται σε κοινόχρηστους χώρους τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και στον αστικό ιστό, έτσι ώστε να πάψει να αποτελεί μειονέκτημα το βασικό… μειονέκτημα της ηλεκτροκίνησης: δηλαδή, η ανεύρεση φορτιστή που θα επιμηκύνει την αυτονομία του αυτοκινήτου.

Παράλληλα με τις μπαταρίες που παρέχουν οι κατασκευαστές να παρέχουν μεγαλύτερη αυτονομία και τις δυνατότητες ταχείας φόρτισης να είναι πια πολλές (πλέον μπορεί κανείς να κερδίσει ηλεκτρική ενέργεια που θα τον βγάλει για 100 χιλιόμετρα επιπλέον με φόρτιση 10 λεπτών), τα EV γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου έχει ξεκαθαρίσει ότι το υπουργείο θέλει να επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τροποποίησε τη σχετική ΚΥΑ, για να γίνει αυτό εφικτό.

Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν κατατεθεί περισσότερες από 25.000 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Schroders: Τέσσερις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

xristiana

Αυτοδίδακτη, 67χρονη Και Κάτοικος Χωριού, Εκθέτει Πίνακες Της Στο Μουσείο Τσιτσάνη

xristiana

Μαλλιά: Πώς θα μακρύνουν πιο γρήγορα;

xristiana