ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η κλιματική κρίση αλλάζει τη γεωγραφία της οινοπαραγωγής

30/3/2024

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, ακόμα και Καλιφόρνια… πολλές είναι οι περιοχές γνωστές για την παραγωγή εξαίρετου οίνου φημισμένο σε όλο τον κόσμο. Καμπερνέ σοβινιόν, Μερλό, Σιράζ, Σαρντονέ, Πινό Νουάρ και άλλες πολλές οι ποικιλίες που ξεχωρίζουν οι λάτρεις του κρασιού, οι οποίοι όμως, μπορεί να βρεθούν ενώπιον σημαντικών εξελίξεων, αφού σύμφωνα με έρευνα η κλιματική κρίση απειλεί την οινοπαραγωγή.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία της παραγωγής κρασιού, καθώς οι σημερινές αμπελουργικές περιοχές ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλες για την καλλιέργεια αμπελιού.

Από έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Earth & Environment δεν αποκλείεται να επηρεαστούν από την άνοδο της θερμοκρασίας έως και το 70% των περιοχών αυτών με κίνδυνο να κρίνονται όχι πλέον κατάλληλες για την αμπελοκαλλιέργεια, εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν πέραν των 2 βαθμών Κελσίου.

Κατά συνέπεια θα επηρεαστούν η απόδοση, η σύνθεση και η ποιότητα του κρασιού και επομένως, άλλες -βορειότερες- περιοχές θα μπορούσαν να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο κρασί.

Περίπου το 90% των παραδοσιακών αμπελουργικών περιοχών στις παράκτιες και πεδινές περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της νότιας Καλιφόρνιας θα μπορούσε να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της υπερβολικής ξηρασίας και των συχνότερων κυμάτων καύσωνα.«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία του κρασιού» ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής αμπελουργίας στο Ινστιτούτο Επιστημών Vigne et du Vin του Πανεπιστημίου του Μπορντό, Κορνέλις βαν Λέουβεν, όπως αναφέρει το AFP.

«Οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν την καταλληλότητα για άλλες περιοχές (Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Τασμανία, βόρεια Γαλλία) και οδηγούν στην εμφάνιση νέων αμπελουργικών περιοχών, όπως το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η μελέτη.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία: Αν παραμείνει εντός των δύο βαθμών πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο που έχει οριστεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, οι αμπελουργικές περιοχές θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι περισσότερες θα επιβιώσουν.Ωστόσο, όπως επισημαίνεται αυτές οι προσαρμογές μπορεί να μην είναι αρκετές για την οικονομικά βιώσιμη παραγωγή οίνου σε όλες τις περιοχές, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι είναι απαραίτητο οι μελλοντικές έρευνες να εστιάσουν στην αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε ευρεία κλίμακα.Όλα αυτά τη στιγμή που η αμπελουργία είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα καλλιέργεια παγκοσμίως, μετά τις πατάτες και τις ντομάτες, με αξία 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2016, αναφέρει η έκθεση με την παγκόσμια παραγωγή το 2020 να αγγίζει τους 80 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών. Από αυτούς το 49% μετατράπηκε σε κρασί και αποστάγματα, ενώ το 43% καταναλώθηκε ως νωπά σταφύλια και το 8% ως σταφίδες. Το κόστος για κάθε φιάλη κρασί μπορεί να κινηθεί από 3 έως 1.000 δολάρια στις ΗΠΑ επισημαίνει η μελέτη.
Όπως αναφέρεται, στο μέλλον θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι: Από τη μία θα προκύψουν νέες αμπελουργικές περιοχές σε σημεία που παλαιότερα κρίνονταν ακατάλληλα, από την άλλη θα ανακύψουν ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση του περιβάλλοντος.Επιπλέον, η έκθεση σκιαγραφεί το σενάριο εμφάνισης νέων παρασίτων και ασθενειών, ενώ πρόκληση αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση).Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι οι οινοποιοί θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν εκ νέου, αυτή τη φορά σχετικά με τους τρόπους προσαρμογής και την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού που είναι πιθανό να ακολουθήσει σε συνθήκες ξηρασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί του οινοποιείου Terra dei Re για να προστατεύσουν τα πολύτιμα αμπέλια τους από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας τόλμησαν να «σκαρφαλώσουν» πιο ψηλά από τους άλλους παραγωγούς της περιοχής και να καλλιεργήσουν σε υψόμετρο 800 μέτρων στις πλαγιές του ανενεργού ηφαιστείου Μόντε Βουλτούρε στη Μπαζιλικάτα της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμπέλια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα αφού μπορούν να καλλιεργηθούν από τροπικές περιοχές έως τη Σκανδιναβία και να φτάσουν ακόμα και σε υψόμετρο 3.000 μέτρων.Επ’αυτού ο καθηγητής αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Ινστιτούτο για την Επιστήμη της Αμπέλου και του Οίνου στη Γαλλία και εκ των συντακτών της μελέτης, Γκρεγκ Γκαμπετά, διατηρεί την αισιοδοξία του κάνοντας λόγο για «εύρωστα» αμπέλια που μπορούν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες.«Αναπτύσσονται παντού, ακόμα και στις ερήμους του Ισραήλ και σε τροπικές περιοχές», είπε στο ABC News και πρόσθεσε ότι τώρα οι αμπελουργοί αρχίζουν να σκέφτονται την επέκταση σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Βόρεια Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι αυτού του τύπου η προσαρμογή είναι εφικτή τώρα. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν συστήματα άρδευσης σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η ξηρασία περιορίσουν τη διαθεσιμότητα του νερού.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το καλώδιο οπτικών ινών Andromeda διασυνδέει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία

xristiana

Rapid test στις 11 και 13 Οκτωβρίου στο Αιγάλεω

xristiana

Νηστίσιμο πιλάφι με μελιτζάνες

xristiana