ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η ανθρωπότητα έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη φύση: Ρύπανση, πλαστικά και οι πυρηνικές επιπτώσεις

8/3/2024

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια διαβούλευσης, η απόφαση των επιστημόνων την Τρίτη φάνηκε σχεδόν «αντικλιματική», καθώς απεφάνθησαν ότι το είδος μας δεν έχει αλλάξει τόσο ριζικά τον κόσμο μας ώστε να έχει ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Αλλά ακόμα κι αν τα σχολικά βιβλία και οι ερευνητικές εργασίες δεν παρουσιάζουν την εποχή της «Ανθρωπόκαινου περιόδου», θα γίνει σύντομα, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αλλάζουν τον πλανήτη.

Αποφασίζοντας αν θα τροποποιήσουν ή όχι το γεωλογικό χρονοδιάγραμμα, σκέφτηκαν μια ποικιλία αλλαγών που έγιναν από τον άνθρωπο.

Στο τέλος, αρκετοί μελετητές που ψήφισαν για το ζήτημα της είπαν ότι η ανθρωπότητα είχε αφήσει πάρα πολλά διαφορετικά είδη αποτυπωμάτων στη φύση, σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εδώ είναι μερικές από τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον πλανήτη από ανθρώπινο παράγοντα, σύμφωνα με τους New York Times.

Πυρηνικό νέφος

Ένα βασικό μέρος της επιχειρηματολογίας ορισμένων επιστημόνων για την κήρυξη της έναρξης της εποχής της Ανθρωποκαίνου ήταν η ποσότητα ραδιενεργών ισοτόπων που διασκορπίστηκαν στη Γη από εκατοντάδες πυρηνικές εκρήξεις στα μέσα του 20ου αιώνα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για αυτά τα σωματίδια, ακόμη και αν καταλήγουν σε διαφορετικά μέρη σε ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους.

Αλλαγές στη βιοποικιλότητα

Η απολιθωμένη ζωή λέει στους επιστήμονες πολλά για το πώς ήταν η Γη στο βαθύ παρελθόν της, και αυτό αναμφίβολα θα παραμείνει έτσι και όταν οι μελλοντικοί ερευνητές προσπαθήσουν να μελετήσουν την εποχή μας. Όχι μόνο χάνουμε είδη με ραγδαίο ρυθμό, αλλά έχουμε επίσης ανατρέψει τα μέρη όπου ζουν και ευδοκιμούν (ή δεν ευδοκιμούν), τόσο με την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους όσο και με την εξημέρωσή τους για γεωργία και συντροφικότητα.

Αλλαγή εδάφους

Ο πολιτισμός μας μετακινεί και τροποποιεί το έδαφος κάτω από εμάς με πολύ άμεσους τρόπους. Ισοπεδώνουμε λόφους για να χτίσουμε πόλεις και να καλλιεργήσουμε. Χαράζουμε τη γη για να εξάγουμε πόρους ή να θάψουμε απόβλητα. Φράζουμε τα ποτάμια, εμποδίζοντάς τα να μεταφέρουν λάσπη και χώμα από τις ηπείρους στις θάλασσες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο συνολικός όγκος των ιζημάτων που μετακινεί ο άνθρωπος κάθε χρόνο είναι σήμερα πάνω από 24 φορές μεγαλύτερος από την ποσότητα που παρέχουν τα ποτάμια.

Ορυκτά καύσιμα

Η καύση ορυκτών καυσίμων προσθέτει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, οι οποίες μαζί θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης και τους ωκεανούς. Ήδη, οι θερμοκρασίες αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς από τα σχετικά σταθερά επίπεδά τους κατά τη διάρκεια της παρούσας γεωλογικής εποχής, της Ολόκαινου περιόδου. Αυτή είναι η περίοδος που ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια, όταν το λιώσιμο των παγετώνων έκανε πολλά μέρη του πλανήτη κατοικήσιμα για τον άνθρωπο.

Πλαστικά και ρύπανση

Η βιομηχανική τέφρα δεν είναι το μόνο είδος ύλης που θα παραμείνει στα ορυκτά αρχεία ως διακριτικό σημάδι της εποχής μας. Υπάρχουν επίσης τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά, τα βαρέα μέταλλα, το σκυρόδεμα και τα λιπάσματα, για να μην αναφέρουμε τα σκουπίδια κάθε είδους από τις χωματερές.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έλαιο σκόρδου: Τα οφέλη του για τα μαλλιά και πώς να το χρησιμοποιήσετε

xristiana

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Γνωριμία Με Τη Ναυαγοσωστική» Στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων

xristiana

Δράση Αιμοδοσίας Του Δήμου Διονύσου

xristiana