2/3/2024
Σε ένα από τα επόμενα Υπουργικά Συμβούλια αναμένεται να παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση. Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σε συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας για θέματα αναπηρίας που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Εθνική Στρατηγική αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των πολιτικών για τα ΑμεΑ. Παράλληλα, ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος προς την Πολιτεία. Η ΕΣΔΑμεΑ θα ενσωματώνει τις δεσμεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2020), βέλτιστες πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (2021-2030), καθώς και συστάσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι «υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας τα Ατομα με Αναπηρία να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται στη ζωή», θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας «οριζόντιας στρατηγικής» για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.
Κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει πολιτικές που απλώνονται σε πολλά πεδία, από τους τομείς της εργασίας μέχρι την οικονομία. «Η κυβέρνηση κινείται με βάση την αρχή της συμπεριληπτικότητας», έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, «με στόχο να εφαρμοστεί καθολικά έως το 2025, βελτιώνοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών και ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους», αλλά και στις διαρκείς προσπάθειες για επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία και για την προσβασιμότητα παντού. «Η πολιτική μας στα ζητήματα ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να εξαντλείται στην πολιτική επιδομάτων», είναι η σταθερή θέση του πρωθυπουργού.
Ισότιμη πρόσβαση
«Η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που σύντομα θα ανακοινωθεί, θα μας φέρει πιο κοντά στην κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια πολιτισμένη κοινωνία που θα σέβεται και θα εγγυάται ισότιμη πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της», έχει εξηγήσει από την πλευρά του ο Σταύρος Παπασταύρου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για όλα τα υπουργεία, αλλά και για περιφέρειες και δήμους, δρομολογώντας βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, ενώ συντάσσεται σε συνεργασία με τους φορείς των ΑμεΑ.
Το 2020 συντάχθηκε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το 2021 συστάθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ως συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, ενεργοποιήθηκε ο συντονιστικός μηχανισμός που νομοθετήθηκε μεν το 2017, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε ανενεργός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και έγιναν πράξη μέτρα που έχουν απτό αποτύπωμα στη ζωή των ΑμεΑ, όπως η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού με στόχο τη διασφάλιση της ανεξάρτητης και ποιοτικής διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, την άρση αποκλεισμών ή εμποδίων που περιορίζουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, την υποστήριξη κάθε ωφελουμένου με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας των δικαιούχων. Πλέον τίθενται μακροχρόνιοι στόχοι για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την άρση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν τα Ατομα με Αναπηρία ως μία από τις κυριότερες κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κι ένα ζήτημα στο οποίο προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.
Δυνατότητα συμμετοχής
«Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία να μας επιτρέψει να δίνουμε τη δυνατότητα στα Ατομα με Αναπηρία να συμμετέχουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και τη διάθεσή τους στην επαγγελματική και στην κοινωνική ζωή», έχει πει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «δεν θέλουμε άτομα να είναι κλεισμένα στο σπίτι, δεν θέλουμε να ζουν μόνο με επιδόματα. Τα επιδόματα είναι, βεβαίως, πολύ σημαντικά. Εμείς τώρα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πρόσθετο κονδύλι από το γεγονός ότι πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά, το δίνουμε πίσω σε οικογένειες με παιδιά και προφανώς στους δικαιούχους του επιδόματος του ΟΠΕΚΑ».
Πηγή: https://tomanifesto.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com