ΚεντρικήΥγεία

Το αντιδιαβητικό φάρμακο που συμβάλλει στην υγιή γήρανση

18/2/2024

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής LKS του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKUMed), η μετφορμίνη συμβάλλει στην υγιή γήρανση.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν, όμως, αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα οφέλη της μετφορμίνης εκτείνονται και στον τομέα της υγιούς γήρανσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Για να εξετάσουν τον ρόλο της μετφορμίνης στη μακροζωία, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της μετφορμίνης στους βιοδείκτες της γήρανσης με τη χρήση της γενετικής. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 300.000 Βρετανοί που είναι εγγεγραμμένοι στη UK Biobank με έγκυρα γονιδιωματικά και φαινοτυπικά δεδομένα.

Οι ερευνητές εστίασαν στους παράγοντες γήρανσης που τους ενδιέφεραν, συμπεριλαμβανομένης της φαινοτυπικής ηλικίας που προέκυψε από τη χρονολογική ηλικία και εννέα κλινικούς δείκτες, καθώς και το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων (LTL). Επιπλέον, συνέκριναν βιοδείκτες γήρανσης μόνο από χρήστες μετφορμίνης με χρήστες άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) που προκαλείται από τον στόχο της μετφορμίνης GPD13 σχετίζεται με νεότερη φαινοτυπική ηλικία και μεγαλύτερη διάρκεια των τελομερών. Οι επιδράσεις αυτές ενδέχεται να οφείλονται εν μέρει στη γλυκαιμική ιδιότητα της μετφορμίνης.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς η μετμορφίνη είναι ένα ιδιαίτερα προσιτό φάρμακο.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η μετφορμίνη μπορεί επίσης να ασκήσει την επίδρασή της μέσω ανεξάρτητων οδών και ανεξάρτητα από την γλυκαιμική ιδιότητα. Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης της μετφορμίνης με τη χρήση προσεγγίσεων μεγάλων δεδομένων θα βελτιώσει την αξιολόγηση των δυνατοτήτων επανατοποθέτησής της» δήλωσε ο Δρ. Luo Shan, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσια Υγείας του HKUMed.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Θηβαίων: «Φοράμε Κάτι Ροζ, Γυμναζόμαστε & Διώχνουμε Μακριά Τον Καρκίνο»

xristiana

Στις Μικροθήβες ανάβουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

xristiana

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Πού περιμένουμε βροχές

xristiana