ΚεντρικήΥγεία

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να αποτρέψετε ένα εγκεφαλικό στο μέλλον

25/2/2024

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από εγκεφαλικά παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050.

Το εγκεφαλικό προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίς την παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται και εμφανίζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού: Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, όταν η ροή του αίματος εμποδίζεται στον εγκέφαλο [συνήθως λόγω θρόμβου], ο εγκέφαλος δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και τα κύτταρα πεθαίνουν, και το αιμορραγικό εγκεφαλικό, όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο. Τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι ισχαιμικά και σχετίζονται με ορισμένους παράγοντες κινδύνου.

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποτραπεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς ένα ποσοστό περιστατικών συνδέονται με την ηλικία και τα γονίδια, εντούτοις υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον τρόπο ζωής.

Στατιστικά μιλώντας, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την ηλικία μας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη διαχείριση επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερόλη.

Στα 20 και στα 30

Η έρευνα δείχνει ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής νωρίτερα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας στη μετέπειτα ζωή. Ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στα άκρα. Χρειάζεται μια υγιεινή διατροφή (δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη), τακτική άσκηση, κατανάλωση αλκοόλ σε λογικά επίπεδα και σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες. Ασφαλώς όχι κάπνισμα.

«Τα μισά εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί εύκολα να μειωθεί, ιδιαίτερα με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, την περισσότερη άσκηση και το φαγητό, με περισσότερα φρούτα και λαχανικά», αναφέρουν στον Independent οι ειδικοί.

Στα 40 και στα 50

Οι υγιεινές συνήθειες που προτείνονται στα 20 και τα 30 εξακολουθούν να είναι σημαντικές και καθώς μπαίνετε στη μέση ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες συμβουλές. Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικός, καθώς δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα και μπορεί να περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια, οπότε να έχει ήδη προκαλέσει κάποια βλάβη.

Οι αιματολογικές εξετάσεις για τα επίπεδα χοληστερόλης και ο έλεγχος γλυκόζης για διαβήτη βοηθούν επίσης στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί άλλοι δείκτες αίματος που είναι χρήσιμοι για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού. Τέλος ο έλεγχος του άγχους γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός κατά τη διάρκεια αυτού του κεφαλαίου της ζωής σας.

Στα 60 και μετά

Ένα από τα βασικά πράγματα καθώς περνάμε τα 60 έτη είναι να διασφαλίσουμε ότι τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται σωστά. Για παράδειγμα η κολπική μαρμαρυγή (AF) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ο οποίος συνήθως εντοπίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται λόγω της γήρανσης του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι κοιλότητες της καρδιάς δεν αντλούν αποτελεσματικά και υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων αίματος, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού;

Ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται προκύπτουν τα αντίστοιχα συμπτώματα, με το κύριο χαρακτηριστικό ότι προκύπτουν αιφνίδια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αδυναμία ή το μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι ή πόδι, δυσκολία στην επικοινωνία, διαταραχή της όρασης, διαταραχή της ισορροπίας ή ξαφνικός πολύ δυνατός πονοκέφαλος. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: Εγκεφαλικό: Τα πέντε σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε σημασία.

Αν κάποιο από τα συμπτώματα εμφανιστεί ξαφνικά, πρέπει άμεσα να πάτε στο νοσοκομείο.

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 9/9

xristiana

Η αόρατη αναπηρία σε 5 σκηνές

xristiana

Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς

xristiana