ΚεντρικήΥγεία

Γιατί έχουν αυξηθεί τα εμφράγματα στις νεαρές ηλικίες – Ποιος είναι ο κανόνας των 8 που σώζει

13/2/2024

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, με την πρόοδο στην πρόληψη και τη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου, τα εμφράγματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μειώνεται.

Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η εμφάνιση καρδιακών προσβολών και άλλων μορφών καρδιακών παθήσεων μεταξύ των νεότερων ενηλίκων (ηλικίας 20 έως 50 ετών) αυξάνεται. Η αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το 2020 και το 2021, ήταν τόσο μεγάλη που συνέβαλε στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Τι προκαλεί λοιπόν αυτή την ανησυχητική τάση; Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι καρδιακές παθήσεις είναι οι συνέπειες των κακών διατροφικών επιλογών και της έλλειψης άσκησης.

Τι είναι το έμφραγμα και ποια τα είδη καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές προσβολές (έμφραγμα του μυοκαρδίου) συμβαίνουν όταν ο καρδιακός μυς στερείται οξυγόνου. Συνήθως, η αιτία είναι μερική ή πλήρης απόφραξη της παροχής αίματος σε κάποιο σημείο της καρδιάς. Τα συμπτώματα στους νεότερους ενήλικες είναι τα ίδια με εκείνα στους ηλικιωμένους και περιλαμβάνουν πόνο ή η δυσφορία στο στήθος, που μπορεί να εκπέμπεται στα χέρια, τη γνάθο, το λαιμό ή την πλάτη, δύσπνοια και αδυναμία ή αίσθημα λιποθυμίας.

Άλλες μορφές καρδιακών παθήσεων περιλαμβάνουν μυοκαρδιοπάθεια (μεγεθυμένος καρδιακός μυς), ακανόνιστος, μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και καρδιακή ανεπάρκεια.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine το 2019 αξιολόγησε περισσότερους από 2.000 νεαρούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για καρδιακά επεισόδια από το 2000 έως το 2016. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 20% (1 στα 5 άτομα) εμφανίστηκε σε ασθενείς 40 ετών ή νεότερους. Αυτοί οι ασθενείς είχαν τον ίδιο κίνδυνο με τους ηλικιωμένους να πεθάνουν από άλλη καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλη πάθηση.

Ο αυξανόμενος επιπολασμός των καρδιακών παθήσεων είναι μεγαλύτερος στις νεαρές γυναίκες παρά στους νέους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο συχνά μαύρες και έχουν ιστορικό διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση ή προηγούμενο εγκεφαλικό.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γιατροί είναι επιρρεπείς στο να μην παίρνουν τα σημάδια της καρδιακής νόσου στις γυναίκες τόσο σοβαρά όσο στους άνδρες. Συχνά δίνουν λιγότερη προσοχή στη διαχείριση παραγόντων κινδύνου, ειδικά συνταγογραφώντας λιγότερα φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Circulation.

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για τους νέους ενήλικες

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις νωρίτερα στη ζωή τους. Οι περισσότεροι νεότεροι ενήλικες που ανέπτυξαν καρδιακά προβλήματα θεωρούνταν γενικά καλά στην υγεία τους πριν από το έμφραγμα. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι είχαν τουλάχιστον μία πάθηση που τους είχε θέσει σε κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτης

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες γενετικές επιρροές που συμβάλλουν σε αυτές τις καταστάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες είναι οι συνέπειες των επιβλαβών συνηθειών του τρόπου ζωής, οι οποίες συχνά ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία, λέει ο Eugene Yang, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας Πρόληψης του Συμβουλίου Καρδιαγγειακών Νόσων. Η χρήση καπνού, κοκαΐνης, μαριχουάνας και αλκοόλ αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε νεότερους ενήλικες.

Η COVID-19 έχει με τον δικό της τρόπο συμβάλλει στην καρδιακή νόσο. Προκαλεί τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, κάνοντας το αίμα πιο παχύρρευστο και πιο κολλώδες. Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος, να φράξουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές. Το 2022, το The Journal of Medical Virology ανέφερε ότι οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν κατά 14% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών. Το γιατί υπήρξε τέτοια αλλαγή σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι ακόμα άγνωστο.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους κάτω των 45 ετών δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Μπορεί να είναι μια δύσκολη δουλειά να πείσεις τους νεότερους ενήλικες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου, όταν εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο χτίσιμο σταδιοδρομίας και στη δημιουργία οικογένειας.

Ο «κανόνας των 8» μπορεί να σώσει νεαρούς ενήλικες

Τα τρία «Π» για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων στους νεότερους ενήλικες είναι η πρόληψη, η πρόληψη και η πρόληψη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να ακολουθήσετε οκτώ συνήθειες τρόπου ζωής που αποκαλεί «Life’s Essential 8»:

  1. Υγιεινή διατροφή
  2. Αποχή από το κάπνισμα
  3. Τακτική άσκηση
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Διαχείριση βάρους
  6. Παρακολούθηση των επιπέδων χοληστερόλης
  7. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης
  8. Παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Καλοκαίρι στην πόλη 2023” για τα παιδιά του Δήμου Βύρωνα

xristiana

Επιτρέπεται ο θηλασμός μετά από μαστογραφία;

xristiana

01/08: Πανσέληνος στον άξονα Λέοντα/ Υδροχόου – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana