ΚεντρικήΥγεία

Social Media Detox: Τολμήστε να αποχωριστείτε το κινητό σας και βγείτε κερδισμένοι σε 5 σημεία

7/2/2024

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τη ζωή χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τους 40άρηδες, τους 50άρηδες και όχι μόνο, οι αναμνήσεις μιας εποχής πριν από την πανταχού παρούσα διαδικτυακή παρουσία παραμένουν, αν και φαίνονται όλο και πιο μακρινές. Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Instagram, το Facebook και πιο πρόσφατα το TikTok κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, οδηγώντας συχνά σε υπερβολική χρήση, ακόμη και σε εθισμό.

Aν και η ζωή μας ενδεχομένως να μοιάζει… μισή εάν αποσυνδεθούμε από τον κοινωνικό διαδικτυακό ιστό, όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία, με το αυξημένο άγχος και την κατάθλιψη να συνδέονται με την εμμονική τους χρήση. Μια μικρή αποτοξίνωση πού και πού θεωρείται απαραίτητη, για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία και τη συνολική μας ευεξία και να αποκοπούμε από το άγχος της αποσύνδεσης.

Τι κερδίζουμε

Λιγότερο άγχος και θλίψη

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση του άγχους, ιδίως στα παιδιά, οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της σύγκρισης με τους άλλους. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα διάλειμμα μόλις μίας εβδομάδας από το συνεχές scrolling και τις αναρτήσεις μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Καλύτερος ύπνος 

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε οι συνεχείς ειδοποιήσεις μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα, οδηγώντας σε λιγότερο ύπνο. Επιπλέον, το μπλε φως από τις συσκευές συνδέεται εξίσου με διαταραχές ύπνου.

Ισχυρότεροι κοινωνικοί δεσμοί 

Αν και λέγονται «κοινωνικά» δίκτυα, μάλλον όλοι λίγο πολύ έχουμε παρατηρήσει πόσο τελικά αντικοινωνικοί μπορούμε να γίνουμε στις επαφές εκτός του διαδικτύου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αποσυνδεθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα αναγκαστείτε να έχετε περισσότερες προσωπικές επαφές για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Θα σταματήσετε να νιώθετε ότι είστε απόντες

Το FOMO (Fear of Missing Out) είναι μια πραγματική κατάσταση, μια παγίδα που όλοι θα μπορούσαμε να πέσουμε. Εάν, όμως, δε δούμε ποτέ πόσο καλά περνάνε οι φίλοι μας -χωρίς εμάς- η μη γνώση δεν μπορεί να σας βλάψει. Μόλις ο εγκέφαλός σας αρχίσει να αποτοξινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα σας λείψουν καν.

Περισσότερος ελεύθερος χρόνος

Μια παλαιότερη μελέτη συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες που παρέμειναν μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα απέκτησαν περίπου 9 ώρες ελεύθερου χρόνου, κάτι που φαίνεται ότι βελτίωσε την ευημερία τους.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Κορινθίων: Την Κυριακή ο αγώνας δρόμου ”Στα Χνάρια του Αποστόλου Παύλου”

xristiana

Κλάουντιο Αμπάντο

xristiana

«Χρονοθεραπεία»: Πώς το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να γίνει εργαλείο για την αντιμετώπιση ασθενειών

xristiana