ΚεντρικήΥγεία

5 τροφές που δεν αντέχουν πάνω από μία μέρα στο ψυγείο

3/2/2024

Ειδικοί εξηγούν ποια μαγειρεμένα και ωμά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων.

Πόσες φορές έχετε βάλει τρόφιμα στο ψυγείο και τα ξεχνάτε για μερικές (έως πολλές) ημέρες; Το φαινόμενο είναι αρκετά σύνηθες, αλλά μερικές φορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.

«Τα περισσότερα έτοιμα φαγητά μπορούν με ασφάλεια να καταναλωθούν μετά από 3-4 ημέρες, εφ’ όσον μπουν στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος», αναφέρει η Dr. Tracey Brigman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα, ούτε για όλα τα συστατικά. Όπως εξηγεί, ορισμένα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να καταναλώνονται πολύ νωρίτερα.

Να, λοιπόν, πέντε τρόφιμα που καλό είναι να καταναλώνονται αυθημερόν μετά την προμήθειά τους ή έστω την επόμενη μέρα.

Καθαρισμένα σφιχτά αυγά

Το τσόφλι των αυγών δρα ως προστατευτική στοιβάδα που απομακρύνει τα βακτήρια, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Όταν η στοιβάδα αυτή αφαιρεθεί, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα στους πόρους του αυγού και το μολύνουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του καθαρισμένου αυγού με λιστέρια – ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νεογνά και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Η USDA συνιστά να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος. Ποτέ μην αφήνετε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό εκτός ψυγείου για περισσότερη ώρα.

Να αποφεύγετε να τα καθαρίσετε, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως. Τα βρασμένα σφιχτά αυγά με το τσόφλι είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, εφ’ όσον παραμένουν εντός ψυγείου.

Ωμός κιμάς

Ο κιμάς αντέχει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Αιτία γι’ αυτό είναι το υψηλό επίπεδο υγρασίας, το οποίο τον καθιστά «μαγνήτη» για τα βακτήρια, λέει η Dr. Brigman. Επιπλέον, μπορεί στο εσωτερικό του να έχουν εισβάλλει ήδη βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την πολτοποίησή του.

Ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli) και σαλμονέλα. Και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Κομμένο πεπόνι

Ποτέ μην καταναλώνετε κομμένο πεπόνι που έχει παραμείνει επί περισσότερη από μία ημέρα στο ψυγείο, συνιστά ο Dr. Darin Detwiler, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστώνη. Και αυτό, διότι είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην επιμόλυνση από σαλμονέλα και λιστέρια.

«Το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις κοπεί. Μην αγοράζετε ποτέ έτοιμο κομμένο πεπόνι, ούτε μισό πεπόνι», συνιστά. Όπως εξηγεί, το περίβλημά του μολύνεται από παθογόνα του χώματος, των ζώων και του νερού, και δεν μπορεί κανείς να τα αφαιρέσει όλα. Έτσι, μόλις αρχίσουμε να το κόβουμε, κάποια από αυτά περνούν στο εσωτερικό του.

Η σάρκα του διαθέτει το ιδανικό pH για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια.

Ωμό κοτόπουλο

Αν αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε δύο 24ωρα στο ψυγείο, είναι πιθανό να μυρίζει ήδη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη σαλμονέλας, διότι έχει λιγότερο πυκνό κρέας απ’ ό,τι λ.χ. το μοσχάρι. Έτσι το βακτήριο εισδύει εύκολα στο εσωτερικό του.

Να μαγειρεύετε πολύ καλά το ωμό κοτόπουλο πριν συμπληρώσει δύο ημέρες στο ψυγείο (ιδανικά, την πρώτη μέρα). Και μετά το μαγείρεμα, να το καταναλώνετε εντός το πολύ τεσσάρων ημερών.

Μαγειρεμένο ρύζι

Αν και ωμό αντέχει επί μήνες στην τροφοθήκη, όταν μαγειρευτεί είναι ασφαλές για ελάχιστες μέρες. Είναι επιρρεπές στην μόλυνση από ένα βακτήριο που λέγεται βάκιλλος ο κηρόχρους. Αυτό υπάρχει ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα το ρύζι, όσπρια, χορταρικά κ.λπ.

«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια του βακίλλου αυτού. Με την πάροδο των ημερών αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Dr. Brigman. «Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο τρόφιμο που περιέχει τα σπόρια, παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό χώρο».

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον βάκιλλο αυτό. Επομένως, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας ή έστω πριν κλείσουν οι δύο.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έχεις ακμή; Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγεις

xristiana

Προετοιμαζόμαστε στο σπίτι λίγο πριν βγούμε στην παραλία

xristiana

Διαβήτης τύπου 2: Τα συμπτώματα στους αγκώνες, τα πόδια και τα χέρια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

xristiana