ΚεντρικήΥγεία

Το κορυφαίο ελιξίριο που κόβει τον βήχα, καταπολεμά το κρυολόγημα και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο

6/2/2024

Ο βήχας που οφείλεται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα είναι συνηθισμένος αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, μια αποτελεσματική θεραπεία για έναν ενοχλητικό βήχα μπορεί να βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Η Δρ Angela Mattke, παιδίατρος στο Mayo Clinic Children’s Center, λέει ότι αυτό το ελιξίριο μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του βήχα σε ενήλικες και παιδιά. Αλλά, λέει, προσθέτει ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω του έτους.

Μια κουταλιά ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει το φάρμακο όπως ένα πικρό σιρόπι για τον βήχα να γίνει πιο γλυκό, αλλά το φάρμακο σε αυτή την περίπτωση είναι από μόνο του… σκέτη γλύκα.

«Το μέλι είναι ασφαλές για οποιονδήποτε ηλικία παιδιών ενός έτους και άνω. Και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες», λέει η Δρ Mattke.

Η προσθήκη μελιού σε ζεστό νερό ή τσάι ή μόνο μια κουταλιά μέλι από μόνο του μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του βήχα«Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή για τον βήχα», λέει. Το μέλι βοηθάει καταπραΰνοντας το λαιμό και καλμάροντας τους υποδοχείς του βήχα. Ακολουθούν οι συστάσεις της για παιδιά άνω του 1 έτους.

“Μπορείτε να ξεκινήσετε με μισό κουταλάκι του γλυκού έως ένα κουταλάκι του γλυκού με κάποιο είδος ζεστού υγρού. Καθώς μεγαλώνουν και είναι σε θέση να καταπίνουν πιο εύκολα το μέλι, μπορείτε απλά να τους το δώσετε απευθείας με ένα κουταλάκι του γλυκού”, προτείνει η Δρ Mattke.

Συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε δύο ώρες. Και αυτή η δοσολογία ισχύει εξίσου για ενήλικες. «Και αν επιλέξετε να δώσετε μέλι για την καταστολή του βήχα, θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένο μέλι», προσθέτει ο Δρ Mattke.

Μέλι και μωρά

Το μέλι είναι γενικά ασφαλές για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Αποφύγετε να δίνετε μέλι, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Το μέλι μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια αλλά σοβαρή γαστρεντερική πάθηση γνωστή ως βρεφική αλλαντίαση, που προκαλείται από την έκθεση στο βακτήριο Clostridium botulinum. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν στα έντερα του μωρού, παράγοντας μια δυνητικά επιβλαβή τοξίνη.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση: «Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιών»

xristiana

Δήμος Π. Φαλήρου: Συνεχίζονται Οι Ενημερωτικές Εκδηλώσεις Για Το Πρόγραμμα “Smart Bear”

xristiana

Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Αθλητισμός και Παιχνίδι του Δήμου Δράμας»

xristiana