4/2/2024
Ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν καστανά μάτια, τα γαλάζια μάτια μπορεί να μην είναι τόσο σπάνια όσο νομίζετε.
Όσον αφορά στα ποσοστά του χρώματος των ματιών, τα γαλάζια μάτια έρχονται στη δεύτερη θέση αμέσως μετά τα καστανά, αποτελώντας έως και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις ΗΠΑ, αυτός ο αριθμός εκτινάσσεται σε περίπου 27% -δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν γαλάζια μάτια.
Ο ρόλος της μελανίνης
Η μελανίνη είναι μια φυσική ουσία που είναι υπεύθυνη για τη χρωστική ουσία στα μάτια μας. Εκτός από τις περιπτώσεις αλμπινισμού (σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ), κάποιος βαθμός μελανίνης μπορεί να βρεθεί στην ίριδα των περισσότερων ανθρώπων ή στον πολύχρωμο δακτύλιο γύρω από την κόρη του ματιού.
Η μελανίνη έχει καφέ χρώμα και τα άτομα με καστανά μάτια τείνουν να έχουν περισσότερη από αυτή την ουσία. Δεν είναι ότι τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν μπλε χρωστική ουσία στην ίριδά τους -απλά έχουν λιγότερη μελανίνη. Ενώ λοιπόν τα γαλάζια μάτια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, έχουν συνδεθεί και με δυνητικά αυξημένο κίνδυνο για άλλες, ειδικά για τον διαβήτη τύπου 1.
Τα άτομα με γαλάζια μάτια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στον διαβήτη τύπου 1
Η σύνδεση μεταξύ των γαλάζιων ματιών και του διαβήτη τύπου 1 πηγάζει από τα ευρήματα μιας μελέτης του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Diabetes/Metabolism Research and Reviews. Η ομάδα μελέτης εξέτασε το χρώμα της ίριδας περισσότερων από 280 Καυκάσιων ατόμων σε δύο περιοχές της Ιταλίας που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1.
Για σύγκριση, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το χρώμα της ίριδας σχεδόν 300 συμμετεχόντων που δεν είχαν την πάθηση. Διαπιστώθηκε ότι τα μπλε γαλάζια αποδείχθηκαν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1.
Επηρεάζοντας περίπου το 5% έως 10% των ασθενών με διαβήτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξηγούν ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το σώμα αυτοεπιτίθεται στο πάγκρεας και το εμποδίζει να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.
Ως αποτέλεσμα, το σώμα αδυνατεί να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια. Κανονικά, η ινσουλίνη το επιτυγχάνει αυτό διευκολύνοντας την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρά μας, αλλά όταν δεν μπορεί να πάει πουθενά, το σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα. Οι ειδικοί της Mayo Clinic δηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πείνα ή δίψα, αδυναμία, απώλεια βάρους, αυξημένη ούρηση, θολή όραση και πολλά άλλα.
Τα άτομα με γαλάζια μάτια είναι λιγότερο επιρρεπή στον καταρράκτη
Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει κανένα προστατευτικό μέτρο που μπορεί να λάβει κανείς κατά της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παρακολουθώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εφαρμόζοντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και κάνοντας τις συνήθεις τακτικές εξετάσεις. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ενώ τα άτομα με γαλάζια μάτια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτή τη συγκεκριμένη πάθηση, να ξέρετε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας από τα οποία μπορεί να προστατεύσει αυτό το χρώμα των ματιών. Για παράδειγμα, τα άτομα με γαλάζια μάτια είναι γνωστό ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καταρράκτη από τα άτομα με σκούρα μάτια.
Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν ο φυσιολογικά καθαρός φακός του ματιού αναπτύσσει θολές περιοχές, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Περίπου το 17% των ανθρώπων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω καταρράκτη και ενώ υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου κάποιου, τα γαλάζια μάτια μπορεί να μην είναι ένας από αυτούς.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com