ΚεντρικήΥγεία

Μικροπλαστικά στον πλακούντα… όλων των εγκύων

24/2/2024

Πριν μερικούς μήνες είχαν προκαλέσει ανησυχία τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Μανόα στη Χαβάη σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στον πλακούντα ντόπιων γυναικών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον πλακούντα συνολικά 20 γυναικών σε διάστημα από το 2006 ως το 2021 εντοπίζοντας ίχνη πολυμερών.

Κατά το πρώτο σκέλος της έρευνας το 2006, 6 πλακούντες στους 10 περιείχαν θραύσματα πλαστικού. Επτά χρόνια αργότερα όταν διεξήχθη το δεύτερο σκέλος της έρευνας ο αριθμός αυξήθηκε φτάνοντας στους 9 από τους 10 πλακούντες με μικροπλαστικά.

Το πλαστικό δε διαλύεται εντελώς με αποτέλεσμα να χωρίζεται σε μικρές ίνες να διασπείρεται στο περιβάλλον και να μεταφέρεται, μεταξύ άλλων, μέσω αέρα, εισχωρώντας έτσι στον οργανισμό.

Νεότερη μελέτη, αυτή τη φορά του πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ αποκάλυψε την παρουσία μικροπλαστικών σε όλα τα δείγματα πλακούντα που εξετάστηκαν!

Αναλυτικότερα, στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Toxicological Sciences, βρέθηκαν μικροπλαστικά και στα 62 δείγματα πλακούντα που εξετάστηκαν από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάθιου Κάμπεν, καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικών Επιστημών.

Οι συγκεντρώσεις πλαστικών που ανιχνεύθηκαν κυμαίνονταν από 6,5 έως 790 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού.

Παρότι το ποσοστό φαντάζει μικρό, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην υγεία από τη σταθερά αυξανόμενη ποσότητα μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η δόση κάνει το δηλητήριο» και πρόσθεσε ότι αν η δόση συνεχίσει να αυξάνεται τότε πρέπει να ανησυχήσουμε, καθώς αν υπάρχουν επιπτώσεις στον πλακούντα τότε θα μπορούσε να επηρεαστεί η ζωή όλων των θηλαστικών στον πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με τη Σχολή Ιατρικής Μπέιλορ και το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, επεξεργάστηκε χημικά ιστό πλακούντα που δόθηκε από δωρεά και στη συνέχεια τοποθέτησε κάθε δείγμα σε φυγόκεντρο: Τα μικροπλαστικά συγκεντρώθηκαν στον πυθμένα του δοκιμαστικού σωλήνα. Στη συνέχεια το υλικό αυτό μεταφέρθηκε σε ένα μεταλλικό δοχείο που θερμάνθηκε στους 600 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκαν οι εκπομπές αερίων κατά την καύση διαφορετικών τύπων πλαστικών σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πιο διαδεδομένο πολυμερές στον ιστό, σε ποσοστό 54%, ήταν το πολυαιθυλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή της πλαστικής σακούλας και των μπουκαλιών.

Το χλωριούχο πολυβινύλιο (γνωστότερο ως PVC) και το νάιλον καταγράφηκαν το καθένα σε ποσοστό περίπου 10% του συνόλου, ενώ ανιχνεύθηκαν και ακόμα εννέα πολυμερή.

Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολος ο υπολογισμός της ποσότητας μικροπλαστικών σε ανθρώπινο ιστό, καθώς οι ερευνητές μετρούσαν τον αριθμό των σωματιδίων που ήταν ορατά στο μικροσκόπιο.

Με τη νέα μέθοδο, ωστόσο, ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Κάμπεν, Μάρκους Γκαρσία, δήλωσε ότι «είμαστε σε θέση να τα ποσοτικοποιήσουμε».

Ο Γκαρσία εξήγησε πως τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο δίκτυο υδάτων και κατά συνέπεια στο περιβάλλον, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν εισχωρούν στον οργανισμό μόνο μέσω της κατάποσης, αλλά και μέσω της εισπνοής. Επομένως, δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά τα ζώα και τα φυτά.

«Το εντοπίζουμε παντού», τόνισε.

Από την άλλη, ο Κάμπεν εξήγησε πως αυτά τα μικροπλαστικά «είναι πιθανότατα 40 ή 50 ετών» στο περιβάλλον, που σημαίνει ότι ακόμα δεν είναι σαφείς οι επιπτώσεις στην υγεία, παρότι εικάζεται ότι η παρουσία τους σε ανθρώπινους ιστούς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου και υπογονιμότητα.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η αύξηση περιστατικών όπως ακριβώς η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών μπορεί να αποδίδεται σε αυτά.

Ο Κάμπεν εξέφρασε την ανησυχία του και προέβλεψε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον αφού εκτιμάται ότι η παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον θα διπλασιάζεται κάθε 10-15 χρόνια.

Έτσι, όπως, είπε, ακόμη και αν την σταματήσουμε σήμερα, το 2050 θα υπάρχει τριπλάσια ποσότητα πλαστικού από ό,τι τώρα.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Είστε «κοινωνικοί πότες»; Πόσο κινδυνεύετε να εθιστείτε στο αλκοόλ

xristiana

Καιρός: Βροχές και αφρικανική σκόνη

xristiana

Περίοδος στην εφηβεία: Tips που θα διευκολύνουν την έφηβη

xristiana