ΚεντρικήΥγεία

Ιλαρά: Αντιδρούν οι Παιδίατροι για τον αποκλεισμό τους από τον σχεδιασμό αντιμετώπισης

21/2/2024

Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας οι παιδίατροι δεν συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της ιλαράς.Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθερο-επαγγελματιών Παιδίατρων εκφράζουν την έκπληξή τους και τον προβληματισμό τους για την επιλογή της Αναπληρώτριας Υπουργού, Ειρήνης Αγαπηδάκη, να μην τους συμπεριλάβει στην ομάδα εργασίας για τον σχεδιασμό της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης και της αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς.
Ιδιαίτερα μάλιστα, που ήδη από τις αρχές της πανδημίας του 2020 είχαν, όπως σημειώνουν, την απώλεια χιλιάδων δόσεων εμβολίων βρεφών, παιδιών και εφήβων και είχαν κρούσει μαζί με την διεθνή παιδιατρική κοινότητα το καμπανάκι της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης και της επανεμφάνισης νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Τι ζητούν οι παιδίατροι

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι περισσότεροι από 3 στους 4 Έλληνες γονείς επιλέγουν τον ελευθεροεπαγγελματία παιδίατρο για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού τους. Η εμπιστοσύνη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι και αποτελεί για εμάς την πολυτιμότερη ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους μικρούς μας ασθενείς και τις οικογένειές τους», τονίζουν.

Οι παιδίατροι ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν, μετά από έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης των ενηλίκων γονέων, που επισκέπτονται τα ιατρεία , σε συνταγογράφηση και εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τρέχουσες οδηγίες (ΠΟΥ, Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία κλπ) πρέπει οι γονείς και όσοι ζουν στο περιβάλλον του νεογέννητου βρέφους, να είναι εμβολιασμένοι για τον κοκκύτη, την γρίπη κλπ, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των βρεφών, αναφέρουν.

«Η τακτική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί για την ενημέρωση, τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης και εμβολιασμό των γονιών και για την ιλαρά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα με τον τρόπο αυτό είναι ότι, έχοντας τους γονείς μπροστά μας και να τους ενημερώσουμε μπορούμε, και τα βιβλιάρια υγείας τους να ελέγξουμε και να τους πείσουμε (μας εμπιστεύονται), να εμβολιαστούν.

Δυστυχώς με ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού για τον ενήλικα πληθυσμό (κυρίως των ενισχυτικών δόσεων) και ενώ όλοι ισχυριζόμαστε την αξία των εμβολιασμών και θέλουμε την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, το αίτημά μας αυτό ποτέ δεν έγινε αποδεκτό μέχρι σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Τα ερωτήματα

Οι παιδίατροι θέτουν το ερώτημα αν εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΔΥ κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο πρόληψης, κυρίως των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

«Καλώς γίνεται η προσπάθεια εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά και προς την σωστή κατεύθυνση είναι. Όμως εμείς συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε. Τα άλλα Ρομά παιδιά και αυτά που θα γεννηθούν, πως και ποιος θα τα εμβολιάσει; Τον κάθε επίνοσο πληθυσμό παιδιών που θα δημιουργείται, πως και ποιος θα τον εμβολιάσει; Πως ακριβώς και μέσα από ποιο πρόγραμμα εξασφαλίζεται η συνέχεια του εμβολιασμού για τους πληθυσμούς αυτούς, που ασφαλώς αυτό δεν αφορά μόνο την ιλαρά;

Δυστυχώς για άλλη μία φορά επιχειρείται στο παρά πέντε προσπάθεια πυρόσβεσης και όχι πρόληψης, όπως θα έπρεπε να γίνεται εδώ και χρόνια. Ως πότε η πολιτική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσον αφορά την πρόληψη, θα μένει χωρίς σχεδιασμό και θα επιμένει προκλητικά να αγνοεί την αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού των επαγγελματιών υγείας, που διαθέτουμε στην χώρα μας;»

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις ως προς την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού ήταν αυτές που έγιναν από τους Παιδιάτρους, που ασχολούνται με τον παιδιατρικό εμβολιασμό και στόχευαν στο να ενημερώσουν και να αντικρούσουν τους δισταγμούς και τις φοβίες των γονέων σε σχέση με τα εμβόλια, σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι εξαιρετικά αποτελέσματα είχε επίσης η εκπαίδευση που παρείχαν οι παιδίατροι με εξειδίκευση στα εμβόλια, στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό, με στόχο να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες απέναντι στους σκεπτικιστές έναντι των εμβολίων.

Στην χώρα μας, περίπου 3500 Παιδίατροι με αντίστοιχα ιδιωτικά ιατρεία, ενημερώνουν γονείς και εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο για τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες αλλά και για τους γονείς των παιδιών που παρακολουθούν.

Ένα ανεκτίμητο ανθρώπινο δυναμικό, που δυστυχώς μένει να αξιοποιηθεί, τονίζει η Ομοσπονδία. Οι Παιδίατροι δηλώνουν έτοιμοι να συμμετέχουμε στην όποια συζήτηση για την εφαρμογή ενός μακρόπνοου προγράμματος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές – Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα

xristiana

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού: “90 χρόνια τα Αδύνατα Δυνατά”

xristiana

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ

xristiana