ΚεντρικήΥγεία

Η κορυφαία υπερτροφή για πρωινό που μειώνει τη χοληστερίνη, την πίεση και σταθεροποιεί το σάκχαρο

4/2/2024

Μια υπερτροφή, που ως εξαιρετική επιλογή πρωινού θα μπορούσε ήδη να είναι μέρος της καθημερινότητάς σας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνηςαρτηριακής πίεσης και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο γκουρού υγείας Δρ. Michael Mosley εξήγησε ότι ένα δημητριακό είναι επίσης καλό γιατί προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών.

Μιλώντας στην εκπομπή Michael Mosley: Secrets of Your Big Shop του Channel 4, ο γιατρός είπε: «Το να ξέρεις τι να φας για να μειώσεις την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη είναι το κλειδί για να αλλάξετε τα πράγματα. Με τα τρία τέταρτα των ανθρώπων να δηλώνουν ότι τρώνε κουάκερ, η βρώμη βρίσκεται στο προσκήνιο».

Ωστόσο, η δημοφιλής αυτή επιλογή πρωινού δεν είναι μόνο καλή στο να σας δίνει ενέργεια για την ημέρα, αλλά είναι επίσης γεμάτη με κάθε είδους οφέλη για την υγεία.

Τι είναι η βρώμη

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό γεμάτο με πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες – δύο σημαντικά στοιχεία για το σώμα, ειδικά όταν θέλετε να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καθώς μόλις μισό φλιτζάνι βρώμη περιέχει:

  • Μαγγάνιο: 64% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Χαλκός: 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 16% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Μαγνήσιο: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Φώσφορος: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Ψευδάργυρος: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Σίδηρος: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
  • Βιταμίνη Β5: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Ο Δρ. Mosley είπε: «Για αυτούς που γνωρίζουν, η ταπεινή βρώμη είναι ένα ισχυρό ατού για την υγεία. Ο λόγος για τον οποίο η βρώμη είναι τόσο καλή για τη μείωση της χοληστερίνης είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες σε αυτές. Η β γλυκάνη δεσμεύει τη χοληστερίνη στο έντερο, η οποία στη συνέχεια απορρίπτεται μέσω των κενώσεων».

Βρώμη για τη μείωση της χοληστερίνης

Μάλιστα, ο ειδικός σε θέματα υγείας μοιράστηκε ότι η βρώμη είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και ως υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση της χοληστερίνης. Ο Δρ. Mosley το εξέτασε όταν πριν από 10 χρόνια διαγνώστηκε με υψηλή χοληστερίνη.

«Απολαμβάνω τη βρώμη μαζί με καρύδια ή ανάμεικτους σπόρους για το πρωινό μου. Πριν από 10 χρόνια, ανακάλυψα ότι είχα πολύ υψηλή χοληστερίνη και έκανα ένα μικρό πείραμα, όπου κατανάλωνα βρώμη. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, η κακή χοληστερόλη μειώθηκε κατά σχεδόν 25%, κάτι που ήταν μια μεγάλη αλλαγή -παρόμοια με τη λήψη στατίνης ή κάτι τέτοιο», περιγράφει.

«Επομένως, αν δεν σας αρέσει να παίρνετε φάρμακα ή να αγοράζετε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη χοληστερίνη, είναι η βρώμη είναι εξαιρετική επιλογή» προσθέτει ο Δρ. Mosley.

Μειώνει την πίεση και σταθεροποιεί το σάκχαρο

Εκτός από το ότι διατηρεί υπό έλεγχο τη χοληστερίνη σας, η προσιτή τροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Ο Δρ. Mosley εξήγησε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η βρώμη είναι τόσο υγιεινή οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Επομένως, αν δεν θέλετε να παίρνετε φάρμακα ή να αγοράζετε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη χοληστερόλη, είναι η βρώμη είναι μια εξαιρετική επιλογή».

Εκτός από το ότι διατηρεί υπό έλεγχο τη χοληστερίνη σας, η προσιτή τροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φιλανθρωπικό bazaar για τη στήριξη του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του κόσμου» 

xristiana

Βλέπετε πολλή τηλεόραση; Πόσο κινδυνεύετε από στεφανιαία νόσο (έρευνα)

xristiana

Διατροφικές συμβουλές για τον καρκίνο του μαστού

xristiana